Rata somajului din Statele Unite a urcat in septembrie la 9,8%, in conditiile in care 263.000 de persoane si-au pierdut locul de munca in aceasta luna, arata datele Departamentului Muncii citate de AFP. Rata somajului a ajuns astfel la cel mai ridicat nivel din iunie 1983 si pana in prezent.

Aceste date au fost anticipate de analisti, care au prognozat o crestere a somajului de la 9,7% in august, la 9,8%.

Departamentul Muncii arata ca in sectorul producerii de bunuri au fost disponibilizati 116.000 angajati in septembrie, in vreme ce in sectorul serviciilor 147.000 persoane si-au pierdut locul de munca.

De la debutul recesiunii economice in SUA, in decembrie 2007, numarul somerilor a crescut cu 7,6 milioane, la 15,1 milioane persoane, iar rata somajului s-a dublat, ajungand la 9,8%.

Scaderea produsului intern brut in Statele Unite ale Americii a incetinit puternic in trimestrul al doilea, la 0,7% in cifre anualizate, potrivit ultimei estimari oficiale, publicate miercuri de Departamentul pentru Comert si citata de AFP.

Federal Reserve se asteapta ca cifrele din trimestrul al treilea sa marcheze o revenire a cresterii economice, dupa patru trimestre consecutive de scadere.