Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a revizuit perspectiva ratingurilor Ungariei de la "negativa" la "stabila", potrivit NewsIn care citeaza un comunicat al agentiei. Totodata, Standard & Poor's a confirmat ratingurile "BBB-/A-3", pentru creditele in valuta si moneda locala ale Ungariei.

"Revizuirea perspectivei reflecta opinia agentiei ca eforturile sustinute de consolidare vor limita deterioarea deficitului guvernamental al Ungariei, in ciuda presiunilor asupra economiei", a declarat Kai Stukenbrock, analist Standard & Poor's.

"Normalizarea treptata a pietelor interne si externe de obligatiuni a redus dependenta Ungariei de pachetul de ajutor de 20 miliarde de euro de la Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana, la care Ungaria a avut acces din noiembrie 2008", a mai spus acesta.

In plus, analistii S&P considera ca "exista inca riscul ca problemele din sectorul financiar sa se materializeze, insa rata stabilizata a cursului valutar si ameliorarea accesului la finantarea externa vor reduce tensiunile".

Standard & Poor's estimeaza ca deficitul public va creste la 4% din produsul intern brut (PIB) in 2009 si 2010 si ca datoria guvernamentala generala va atinge 80% din PIB in 2010, de la 73% in 2007.

Perspectiva stabila reflecta ideea ca finantele publice se vor stabiliza printr-o consolidare fiscala sustinuta, in ciuda deteriorarii semnificative a economiei.