In aceasta saptamana, clasa politica s-a dat din nou in stamba – PSD-ul a fost aruncat din tren pentru un motiv extrem de “subtire”, iar calculele politice au fost pentru a nu stiu cata oara mai importante decat calculele legate de economie si de criza economica prin care trecem.

Daca privim evolutia cursului valutar, observam ca leul a scazut destul de mult in ultimele doua zile, iar bursa s-a prabusit de-a dreptul. Insa cat din aceasta evolutie se datoreaza crizei politice si cat unor cauze relativ independente de Romania, cum ar fi schimbarea sentimentelor investitorilor straini asupra regiunii din care facem parte?

Pentru a raspunde acestei intrebari, sa aruncam o privire asupra evolutiei cursului valutar si al burselor din patru tari din Europa Centrala si de Est, si anume Polonia, Cehia, Ungaria si Romania.

In ceea ce priveste evolutia fata de euro a cursului celor 4 monede, observam ca in comparatie cu vinerea trecuta (25.09), leul a pierdut “doar” 1.7%, coroana ceha a pierdut 1.07%, zlotul polonez a pierdut 1.01%, iar forintul a castigat 0.12%. Click pentru grafic.

Daca discutam despre evolutia principalilor indici bursieri din cele patru tari, Romania inregistreaza din nou cea mai mare volatilitate: BET a pierdut 6.16% comparativ cu sfarsitul saptamanii trecute, BET-FI este campionul pierderilor cu 10.16%, din care peste 7% doar in sedinta de vineri. Pe de alta parte, indicele BUX din Ungaria a pierdut 1.83%, PX din Cehia este cu 2.29% mai jos, iar WIG20 din Polonia a pierdut 4.5%. Click pentru grafic.

Concluzii:

- scaderea din ultimele doua zile a leului s-a incadrat in trendul zonei, diferenta dintre leu, zlot si coroana ceha fiind destul de mica daca luam in considerare amploarea scandalului politic de la Bucuresti. Intrebarea este cat a cheltuit BNR pentru a tine cursul?

Citeste restul concluziilor si comenteaza pe Khris.ro.