Economiile emergente au fost lovite de scaderea drastica a fluxurilor de capital, ceea ce a dus la contractii majore in tarile baltice, Bulgaria si Romania, tara in care regimul flexibil al cursului de schimb a permis absorbtia socurilor, se arata in Raportul FMI , publicat sambata dimineata pe pagina de Internet a institutiei financiare.

Raportul confirma scaderea economica estimata pentru acest an in Romania, de – 8,5%, urmata de o crestere modesta de 0,5 % in 2010, la o inflatie estimata pentru acest an la 5,5 %.

Documentul analizeaza cauzele actualei crize si modul in care reluarea cresterii economice globale poate fi incadrata in termeni sustenabili, demonstrand ca nu relaxarea politicilor monetare din anumite tari (SUA, in primul rand) reprezinta cauza structurala a crizei.”Exista elemente care pot indica faptul ca politicile monetare au fost relaxate pe termen lung si cu generozitate, dar nu putem afirma ca aceasta este cauza structurala a crizei si a recesiunior care au urmat.

Dar, diferentele de politici monetare nationale ar fi putut declansa responsabililor din Bancile Centrale semnale de alerta”, se mai arata in raportul final. In consecinta, se mai subliniaza in Raport, era bine daca responsabilii bancilor centrale ar fi acordat o mai mare atentie evitarii prabusirii pretului activelor. „Pentru ca era de asteptat ca, in conditiile unei expansiuni rapide a creditului, sa urmeze faza de reflux”, conchid autorii documentului.

Raportul este insotit de propuneri vizand imbunatatirea stabilitatii macroeconomice globale, una dintre masuri fiind largirea competentelor de care dispun bancile centrale, dar si modificarea unor indicatori care s-au dovedit inselatori. „Datele empirice au aratat ca pana si cei mai buni indicatori ai vulnerabilitatii economice nu au fost fiabili, marind riscurile comiterii unor erori strategice. De fapt, aplicarea rigida a indicatorilor macroprudentiali ar putea duce la comiterea de erori in deciziile autoritatilor publice, lucru care trebuie preintampinat”, conchide in final, Raportul FMI.