Fostul „inamic public nr.1” al Wall Street-ului, Eliot Spitzer (ex-guvernator al statului New York) a facut cinci recomandari pentru cei care supravegheaza bancile americane, recomandari valabile nu doar in cazul SUA.

1) Scindati marile banci.

Sintagma „Prea mare pentru a fi lasat sa cada” nu mai trebuie sa opereze.

Bancile mari trebuie splitate, in opinia fostului serif al Wall Street-ului. „Citibank, de pilda. Sunt mai multe moduri in care acest lucru se poate face. De exemplu prin cresterea rezervelor de capital ale institutiilor de stat actionare acolo, astfel incat rentabilitatea capitalului sa coboare pana la un nivel la care scindarea nu va putea fi evitata. Sau prin reglementarea anumitor segmente pe care diferitele divizii din banca actioneaza, lucru care ii va face pe actionari sa opteze pentru separarea acestor divizii de restul bancii”, a exemplificat Spitzer.

2) Reduceti efectul de levier

Bancile au utilizat prea intens acest efect, lucru care ar trebui sa inceteze. Cand o economie merge bine, efectul de levier estte un lucru minunat. Nimeni nu pierde bani. Cand insa o piata este in cadere, utilizarea acestui efect aduce dupa sine un dezastru, crede fostul precuror general.

3)Controlati remunerarea sefilor de banci

Pentru Spitzer, problema nu este nivelul salariului si al bonusurilor incasate, cat mai ales faptul ca respectivul nivel e legat de riscurile pe care bancherii si le asuma. Exista o asimetrie puternica intre recompensa pentru rezultatele bune si pedeapsa pentru rezultatele proaste. Aceasta asimetrie genereaza o toleranta la risc deloc buna pentru economie”, conchide Eliot Spitzer.

4) Asumarea unei adevarate politici a riscului

E nevoie de infiintarea unei institutii care sa gestioneze riscul pietelor. E nevoie de cineva care sa spune „Ok, inteleg tranzactia dintre voi doi, aveti amandoi de castigat, dar pentru piata e prea riscanta pentru a o permite”

5) Reganditi misiunea bancilor

Daca ar fi dupa el, Eliot Spitzer ar interzice produsele derivate si hedge fondurile. Acestea ar trebui sa vegheze la banii celor care le-au dat banii pe mana, nu pentru a-i investi in businessuri care , daca nu ar fi aceste fonduri, ar muri din lipsa de finantare pe cai normale, crede fostul serif de Wall Street.

Comenteaza pe Dan Popa's Weblog.