Fostul guvernator al Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed), Alan Greenspan, a avertizat vineri ca institutia americana risca sa genereze o explozie a inflatiei, daca nu va intrerupe la momentul potrivit masurile de stimulare a economiei, relateaza Reuters.

"Nu iti poti permite sa sustii, mai mult decat este necesar, aceasta cantitate extraordinara de lichiditati, intrucat acest lucru va genera o inflatie enorma", a declarat Greenspan.

In incercarea de a combate cea mai grava criza financiara din ultimii 70 de ani, Banca Centrala a SUA a redus dobanda de politica monetara pana aproape de nivelul zero si a alimentat piata cu sute de miliarde de dolari, volumul lichiditatilor ajungand sa depaseasca 2.000 de miliarde de dolari.

Fed sustine ca nu exista presiuni privind o iminenta explozie inflationista, avand in vedere nivelul record al somajului si activitatii reduse ale fabricilor. Potrivit unui raport guvernamental publicat vineri, situatia neasteptat de slaba de pe piata muncii din SUA, in luna septembrie, sustine acest punct de vedere.

Greenspan a explicat ca, in prezent, economia americana "trece printr-un proces dezinflationist" si a subliniat ca Fed nu se confrunta, deocamdata, cu necesitatea urgenta de a intrerupe masurile de stimulare a pietei monetare.

Totusi, comentariile sale vin in sprijinul preocuparilor semnalate si de alti analisti, potrivit carora amanarea retragerii lichiditatilor este riscanta, iar Fed va trebui sa ia masuri mai devreme sau mai tarziu.