Deficitul de conta curent al Romaniei a cunoscut o ajustare puternica, de la 13,5% anul trecut la 5-5,5% in prezent, deficit finantabil prin investitiile straine directe, a declarat duminica presedintele Traian Basescu, aflat intr-o vizita la Ludus.

Rezultatele politicilor promovate de guvern au avut rezultate, a spus el, subliniind ca Romania nu mai trebuie sa se imprumute pentru finantarea deficitului de cont curent.

El a subliniat ca Romania "nu va trece la crestere economica pozitiva" inaintea unor tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, Spania sau Italia - principalele piete de export ale economiei interne. "Recesiunea ne-a intrat in casa tot de pe pietele pe care exportam", a comentat seful statului.

Traian Basescu a reafirmat ca isi insuseste punctul de vedere al specialistilor potrivit caruia Romania isi va relua cresterea economica in trimestrul II 2010.

"Pana atunci, cresterea economica negativa va continua sa se reduca", a spus el.

Presedintele a marturisit ca a venit la Ludus, in Mures, pentru a prezenta "viziunea guvernului cu privire la criza".

Dar "nici guvernul, nici eu si nici BNR nu ne-am propus sa scoatem tara din criza, pentru ca nu se poate. Este o criza globala iar Romania este dependenta de ce se intampla la nivel global si pe piata europeana", a subliniat Traian Basescu.

Presedintele a subliniat ca Guvernul si-a propus sa dezvolte politici de diminuare a efectelor crizei, prin:

  1. mentinerea ratei de schimb leu-euro la un nivel rezonabil, de 4,2 - 4,3, care sa nu erodeze veniturile populatiei si sa permita un export la costuri convenabile. "Ne trebuiau pentru asta bani in BNR, acesta e principalul beneficiar al imprumutului de 20 de miliarde pe care Romania l-a angajat"
  2. finantarea deficitului (5,4% din PIB in 2008, 7,6-7,7% in 2009

O parte din imprumuturile externe contractate de Romania vor finanta acest deficit pentru trei obiective

  1. continuarea investitiilor
  2. plata salariilor in sectorul bugetar
  3. plata pensiilor si a obligatiilor sociale

Abordarea fundamentala a politicilor guvernamentale a fost legata de stabilizarea macroeconomica, a subliniat Traian Basescu.

Avionul prezidential nu a putut ateriza duminica dimineata la Targu Mures, din cauza vremii nefavorabie, si a trebuit sa zboare pana la Sibiu. Presedintele a ajuns la Ludus cu o intarziere de aproape doua ore, dupa cum informeaza NewsIn.