Rusia intentioneaza sa contracteze, in 2010, un credit cuprins intre doua si patru miliarde de dolari de la Banca Mondiala, a declarat duminica ministrul rus al Finantelor, Alexei Kudrin, relateaza AFP.

"Am discutat despre posibilitatea obtinerii unui credit de 2-4 miliarde de dolari. Bineinteles, ne dorim ca procedurile sa fie simplificate si rapide", a precizat Kudrin, dupa intrevederea pe care a avut-o cu presedintele Bancii, Robert Zoellick, in marja adunarii anuale a FMI si a BM de la Istanbul.

Ministrul adjunct al Finantelor Dmitri Pankin a precizat, la randul sau, ca Rusia nu va accepta acest credit daca va trebui, la randul ei, sa-si coordoneze politica economica in functie de cerintele Bancii Mondiale.

Rusia, a carei economie depinde puternic de vanzarea de hidrocarburi, a fost afectata foarte dur de criza economica mondiala.

Deficitul bugetar ar putea depasi in acest an 8% din PIB. Guvernul si-a anuntat deja intentia de a emite euro-obligatiuni in valoare de 17,8 miliarde de dolari in 2010 si de a relansa procesul de privatizari.

Economistul liberal Evgheni Iasin, director al Scolii superioare de economie de la Moscova, a salutat decizia guvernului de a contracta un imprumut de la Banca Mondiala.

"Daca Rusia va imprumuta bani de la Banca Mondiala, acesti bani vor fi cheltuiti pentru actiuni benefice intregii tari", a afirmat el.