Viitoarele disponibilizari din sectorul bugetar vor duce inevitabil la cresterea numarului restantierilor la banci si a valorii restantelor, a declarat pentru Hotnews Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.

"Din pacate, toate aceste turbulente au si un efect pe segmentul ratelor pe care romanii le au de achitat la banci. Ne asteptam ca restantele sa creasca, atat in volum cat si in valoare", a spus Epure.

Acest lucru va genera o reactie in lant. Bancile isi vor constitui provizioane pentru creditele devenite neperformante, slabind mecanismul creditarii atat prin fragilizarea cererii solvabile cat si prin imobilizarea unor bani suplimentari in conturile destinate provizioanelor.

Serban mai spune ca planurile pe care le avea in vedere pentru 2009 vor fi "reportate" pentru anul viitor. "Deocamdata suntem in faza de analiza a integrarii in sistem a persoanelor fizice autorizate si a IMM-urilor. De asemenea, dupa ce anumite prevederi legislative vor fi adoptate, vom putea discuta despre incheierea de parteneriate cu Birourile de Credit din strainatate", a mai spus Epure pentru Hotnews.

Desi teoretic romanii au dreptul sa solicite credite de la orice institutie financiara din strainatate, in realitate un asemenea demers ar avea destul de reduse sanse de reusita, din cauza procedurii anevoioase si greoaie prin care bancile din strainatate obtin date despre comportamentul la plata al clientului roman, de la Biroul de Credit.