Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Seful FMI nu vede reducerea somajului mai devreme de opt luni

Somajul ar putea incepe sa scada dupa cel putin opt luni, declara directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn. Acesta avertizeaza ca redresarea economica este "fragila" si ca este prea devreme sa afirme ca s-a incheiat criza. FMI a anuntat joia trecuta prognoza de crestere mondiala pentru 2010, dar a avertizat ca redresarea va fi lenta in cele mai multe regiuni ale lumii si ca somajul va continua sa creasca. FMI anticipeaza ca rata somajului va ajunge in 2010 la 10,1% in SUA, 11,7% in zona euro (din care 10,7% in Germania, 10,3% in Franta, 10,5% in Italia si 20,2% in Spania), 6,1% in Japonia si 9,3% in Marea Britanie.

Salariul mediu net a scazut cu 42 lei in august, pana la 1.348 lei

Salariul mediu net din Romania a fost de 1.348 lei in luna august din acest an, in scadere cu 3% fata de luna anterioara, insa cu 5,6% mai mare fata de aceeasi luna a anului trecut, anunta Institutul National de Statistica. Cele mai mari valori ale salariului mediu net s-au inregistrat in industria de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (3.370 lei), iar cele mai mici in industria de fabricare a articolelor de imbracaminte (786 lei).

In luna august din acest an, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost in scadere fata de luna iulie, principalele cauze fiind restrangerea activitatii, acordarea in luna precedenta de sume din profitul net si premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta). Cele mai mari scaderi ale salariului mediu net, intre 7% si 10%, s-au inregistrat in domeniul fabricarii autovehiculelor de transport rutier si fabricarea produselor farmaceutice.

Comertul cu amanuntul din Romania a scazut cu 11,7% in august

Comertul cu amanuntul a scazut in august in tara noastra cu 11,7%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cele mai mari avansuri ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Polonia (6,8%) si Austria (1,3%), iar cele mai consistente reduceri ale aceluiasi indicator au fost inregistrate in Letonia (-30,3%), Estonia (-20,6%), Lituania (-20,3%) si Slovenia (-13,2%). Fata de august 2008, la nivelul intregii Uniuni, comertul a scazut cu doar 1,8% si cu 2,6% in zona euro.

Chiriile pentru spatiile de birouri din Bucuresti au scazut pana la nivelul din 2006

Chiria anuala pentru spatiile de birouri de prim rang din Bucuresti, care anul trecut s-a ridicat la 300 de euro pe metrul patrat, a scazut in acest an la 264 de euro/mp, nivel inregistrat in 2006, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara King Sturge. Scaderea a fost cauzata de conditiile actuale din piata, proprietarii fiind fortati sa micsoreze preturile pentru a-si pastra chiriasii. In plus, pe viitor sunt estimate scaderi ale chiriilor pe termen scurt, cu o continua crestere a stocului de spatii vacante. Bucurestiul are un stoc de spatii de birouri estimat la 1,4 milioane mp. Din alti 300.000 mp planificati sa fie livrati in acest an au fost finalizati in prima jumatate din acest an doar 134.000 mp.

La final principalele repere economice ale zilei:

La ora 11:30, presedintii confederatiilor sindicale se intalnesc cu ministrul interimar al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Gheorghe Pogea

La ora 13:00 are loc o conferinta de presa sustinuta de ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu