Dl Presedinte discuta in spatele usilor inchise de marirea TVA in defavoarea cotei unice. Am discutat cu mult timp in urma in legatura cu necesitatea cresterii taxelor iar acum situatia devine fara iesire: deficitul bugetar e in crestere, amenintarea grevei generale ne arata cheltuieli publice foarte rigide, FMI si agentiile de rating stau de cealalta parte si forteaza respectarea indicatorilor, scrie Mihai Marcu, pe blogul lui.

Marirea TVA ar trebui sa se faca cu 3 puncte procentuale, dar nu inainte ca toate scutirile (de exemplu: 5% pentru apartamente) sa fie eliminate. Va fi o cresterea a inflatiei, insa doar intr-o singura luna, preturile urmand sa se stabilizeze din luna urmatoare.

Masura este prociclica; cand economia este jos, ii mai dam o lovitura. Aceasta masura trebuia luata din 2007, ca sa avem de unde scadea TVA-ul in 2010. Mai exact: crestem taxele cand duduie economia si consumul si le scadem cand avem contractie economica.

Problema nu a fost una tehnica ci una de conducere si de viziune - in 2007 - 2008 s-a crezut ca timpurile bune au venit pentru totdeauna.

Comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.