Statele arabe au lansat negocieri secrete cu China, Rusia si Franta pentru a elimina utilizarea dolarului in tranzactiile cu petrol, pana in 2018, relateaza The Independent, in editia electronica de marti, citand surse bancare din Golf, China si Hong Kong.

Monarhiile petroliere din Golf planuiesc - alaturi de China, Rusia, Japonia si Franta - sa stopeze dominatia dolarului in tranzactionarea aurului negru, care ar urma sa fie inlocuit cu un cos de monede format din yenul japonez, yuanul chinezesc, euro, aur si o noua moneda unificata a tarilor care fac parte din Consiliul de cooperare din Golf.

Intalniri secrete pe aceasta tema au avut deja loc la nivel de ministere de finante si de guvernatori de banci centrale din Rusia, China, Japonia si Brazilia. Aceste planuri, confirmate pentru The Independent de surse bancare din Golf, China si Hong Kong, ar putea explica majorarea brusca a cotatiilor la aur.

SUA si cabala internationala

Se asteapta ca americanii, care sunt la curent cu aceste negocieri, sa lupte impotriva acestei "cabale" internationale care include aliati traditionali precum tarile din Golf si Japonia. Sun Bigan, fostul emisar special al Chinei pentru Orieintul Mijlociu, a avertizat asupra riscului adancirii tensiunilor dintre China si SUA. "Conflictele bilaterale si ciocnirile sunt inevitabile", a declarat el, pentru Asia and Africa Review.

Declaratiile reprezinta o predictie periculoasa a unui viitor razboi economic intre SUA si China pentru petrolul din Orientul Mijlociu, in conditiile in care Beijingul are nevoie de mai mult petrol decat SUA, deoarece economia sa este mai putin eficienta din punct de vedere energetic.

Brazilia s-a aratat interesata in desenarea unui plan prin care petrolul sa nu mai fie raportat la dolar, la fel ca si India. Dar China pare tara cea mai implicata in dezvoltarea acestui proiect.

China si interesele in industria petrolului

China importa 60% din petrolul sau, cea mai mare parte provenind din Orientul Mijlociu si din Rusia. Chinezii au obtinut concesiuni de campuri petrolifere in Irak - blocate de americani pana in acest an - iar din 2008 au semnat angajamente de 8 miliarde de dolari cu Iranul pentru a dezvolta capacitati de rafinare. China a incheiat afaceri in domeniul petrolului cu Sudan (unde a inlocuit interesele americane) si a demarat negocieri cu Libia.

Inca de la acordul de la Bretton Woods - care a pus bazele arhitecturii sistemului financiar international modern - partenerii comerciali ai SUA au fost obligati sa faca fata controlului exercitat de americani asupra dolarului si, in anii recenti, hegemoniei bancnotei verzi ca valuta internationala de rezerva.

In plus, China considera ca SUA au convins Marea Britanie sa ramana in afara Zonei Euro pentru a preveni o diminuare a rolului dolarului.

Marea Britanie va fi fortata sa adere la euro

Sursele citate sustin ca, in momentul de fata, discutiile sunt mult prea avansate pentru a mai putea fi blocate. "In cele din urma, Rusia va aduce in acest cos de monede si rubla", a declarat un broker foarte influent din Hong Kong. "Britanicii sunt prinsi la mijloc si vor adera, in cele din urma, la euro. Nu au de ales, pentru ca nu vor putea folosi dolarul american".

Sursele din mediul financiar chinezesc considera ca presedintele Barack Obama este prea ocupat de stabilizarea economiei americane pentru a se putea concentra asupra implicatiilor extraordinare pe care le va avea renuntarea la dolar in tranzactiile cu petrol, in termen de noua ani. Termenul actual pentru implementarea acestui plan este 2018.

Irakul si efectul renuntarii la dolar

Iranul a anuntat, la sfarsitul lunii trecute, ca rezervele valutare ale tarii vor fi plasate majoritar in euro, si nu in dolari. Iar bancherii isi amintesc, desigur, ce s-a intamplat cu ultimul producator din Orientul Mijlociu care a ales sa-si vanda aurul negru mai degraba in euro, decat in dolari, noteaza The Independent.

La o luna dupa ce Saddam Hussein anunta triumfal aceasta decizie, America si Marea Britanie au invadat Irakul.