Proaspatul avizat favorabil in functia de viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu sustine ca nu stie daca votul comisiilor parlamentare a confirmat anumite atuuri pe care le-ar avea in fata unor competitori ca Daniel Daianu sau Lucian Croitoru, sau a fost doar un exercitiu de vointa politica.

Intrebat care sunt atuurile care l-au facut sa accepte propunerea pentru functia de viceguvernator, data fiind lipsa lui de experienta pe problemele politicii monetare, Olteanu a refuzat sa raspunda inainte de validarea sa de catre plenul Parlamentului. "Stam de vorba dupa aceea despre orice, cu placere", a declarat pentru Hotnews, viitorul viceguvernator BNR.

"Nu a fost o competitie. Au fost pur si simplu mai multe persoane care doreau sa ajunga in Banca Nationala. Comisiile le-au audiat pe fiecare si, in final, au dat verdictul", a spus Olteanu pentru Hotnews.

El a mai spus ca din cate stie, Daniel Daianu a candidat pentru o pozitie non-executiva, iar Lucian Croitoru a candidat pentru o pozitie de viceguvernator, alta decat cea vizata de Olteanu.

Este foarte probabil ca in noua pozitie, Olteanu sa preia atributiile fostului viceguvernator Eugen Dijmarescu, printre acestea fiind conducerea Directiei Operatiuni de Piata, a Comitetului privind Rezervele Internationale. "Nu stiu cu ce ma voi ocupa in BNR, asta numai Guvernatorul va decide", a punctat Olteanu.

Proaspatul viceguvernator nu a dorit sa comenteze deciziile de ieri privind componenta noului CA al BNR, declarand ca mai intai asteapta validarea lui de catre Parlament. "Nu vreau sa fac niciun comentariu despre cum au decurs evaluarile sau despre calitatea deciziilor membrilor comisiilor.

Vreau sa precizez insa ca nu m-am folosit de faptul ca sunt membru al comisiei de buget-finante, asa incat nu stiu cum a decurs procedura decizionala, cum s-a ajuns la acest rezultat final", a mai spus viitorul viceguvernator.

Pentru ca Olteanu sa isi poata ocupa pozitia de viceguvernator mai este nevoie si de validarea de catre plenul Parlamentului.

Reamintim ca propunerea lui Olteanu in functia de viceguvernator apartine, potrivit unor surse parlamentare, unui troc politic al PNL cu PSD (mai exact cu Viorel Hrebengiuc).

Potrivit CV-ului oficial, Olteanu este licentiat in Drept al Universitatii Bucuresti si detine un MBA, facut la Institutul Bancar Roman & City University, Seatle. A figurat si ca membru in comisiile de privatizare a BCR si CEC, de unde a incasat sume consistente de bani.

In 2006, Olteanu a incasat in 2006 nu mai putin de 112.610 RON de la comisia de privatizare a BCR si aproape 27.000 RON din comisia de privatizare a CEC.

Liberalul a fost nevoit sa se retraga din comisia de privatizare a CEC-ului, la jumatatea anului, ca urmare a scandalului in care a fost implicat prin acuzatiile formulate chiar de catre colegul sau Crin Antonescu. Liderul liberal i-a reprosat lui Olteanu ca se afla intr-o grava situatie de incompatibilitate, cel putin din punct de vedere moral, ceea ce l-a facut pe ex-presedintele Camerei Deputatilor sa se retraga din comisia CEC.

Olteanu nu s-a recuzat insa si din comisia BCR, pe motiv ca expertiza sa este necesara in derularea procesului de privatizare a bancii.