Sindicatele din banci incep in aceasta perioada discutiile cu patronatele in vederea incheierii contractului colectiv de munca, insa atmosfera e complet schimbata fata de anul trecut. Daca in 2009 revendicarile tinteau cresterile salariale si imbunatatirea sistemului de bonusare, in acest an sindicatele din banci au pus in capul listei de revendicari pastrarea locurilor de munca

"Divergentele in negocieri apar atunci cand se discuta despre bani, desigur. Noi nu vrem cresteri salariale generale, ci vrem sa aducem salariile angajatilor cu vechime la nivelul celor nou angajati pe acelasi post", a spus pentru Hotnews Maria Ditu, sefa sindicatului din Raiffeisen Bank.

Ea mai spune ca negocierile decurg in general bine, runda finala urmand sa aiba loc luna viitoare. "Mai suspendam discutiile, ne mai intoarcem la masa negocierilor cu patronatele, dar in general e ok. In acest moment asteptam propunerile patronatului Raiffeisen cu privire la grila de salarizare privind noii angajati", a mai precizat pentru Hotnews, Maria Ditu.

In BRD, sindicalistiii sunt in faza pregatirii negocierilor. Cristian Mocanu, liderul sindical din banca urmeaza sa discute cu liderii sucursalelor pentru a finaliza lista cu revendicari. "Pe fondul actualei crize, va dati seama ca nu putem cere nu stiu ce mariri de salarii. Prioritatea noastra este sa pastram actualele locuri de munca", a spus pentru Hotnews Mocanu. Pe locul doi pe lista de revendicari, potrivit liderului de sindicat din BRD, se afla respectarea legii privind programul de lucru in banca.

Deocamdata nu exista un contract colectiv de munca valabil pe intreg sistemul bancar, din cauza ca Guvernul nu a trimis niciun reprezentant la discutiile cu Asociatia Romana a Bancilor, astfel ca fiecare banca isi negociaza contractul colectiv pe baze proprii.