Comisia Europeana (CE) a anuntat miercuri ca a declansat prima etapa a procedurii pentru deficit bugetar excesiv impotriva a noua tari din Uniunea Europeana, decizie motivata de derapajul inregistrat de finantele publice ale acestora pe fondul crizei economice, potrivit NewsIn. Cele noua state vizate de aceasta decizie sunt Austria, Belgia, Cehia, Germania, Italia, Slovacia, Slovenia, Olanda si Portugalia.

CE a marit astfel la 20 numarul statelor impotriva carora a deschis proceduri de deficit excesiv.

In acest an, executivul european a mai declansat proceduri pentru depasirea plafonului de deficit bugetar stabilit prin Pactul european de stabilitate, de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), in cazul Romaniei, Frantei, Spaniei, Maltei, Letoniei, Lituaniei, Greciei, Irlandei si Poloniei. Acestora li se adauga Marea Britanie si Ungaria, impotriva carora au fost deschise proceduri inainte de declansarea crizei economice.

Potrivit Pactului de stabilitate si crestere, Comisia Europeana are obligatia de a intocmi un raport ori de cate ori deficitul unui stat membru depaseste valoarea de referinta de 3% din PIB.

Rapoartele sunt adresate Comitetului economic si financiar, care formuleaza un aviz in termen de doua saptamani. Tinand seama de avizul Comitetului, Comisia trebuie sa decida daca recomanda sau nu Consiliului existenta unui deficit excesiv, precum si termenul limita pentru corectarea acestuia.