Romania reprezinta o exceptie in privinta metodei numirii Consiliului de Administratie din Banca Centrala, majoritatea statelor optand pentru metode mult mai normale- fie numirea direct de catre seful statului, sau de catre premier, fie in baza propunerilor Guvernatorului, arata rezultatele unei anchete efectuate de Hotnews. Numai la noi, Guvernatorul Isarescu le sugereaza in van membrilor Comisiilor sa valideze ca viceguvernatori oameni cu experienta bancara, iar reprezentantii partidelor voteaza in cel mai pur stil politic.

InMoldovade pilda, Primul-viceguvernatorul si viceguvernatorii Bancii Nationale sunt propusi de Guvernatorul Bancii Nationale, ulterior fiind validati de catre Parlament. In plus, "candidatii la functia de membru al Consiliului de administratie pot fi persoanele care detin exclusiv cetatenia Republicii Moldova, au domiciliul in tara, au reputatie ireprosabila si o experienta de munca de 10 ani in domeniul financiar si monetar", se arata in statutul BN a Moldovei.

Astfel, este eliminata posibilitatea ca un candidat fara nicio experienta bancara sa faca parte din structurile cele mai inalte de decizie ale politicii monetare.

Ungaria

Guvernatorul, viceguvernatorii si membrii de conducere ai Bancii Nationale sunt numiti de presedinte, la propunerea premierului, pe 6 ani. Guvernatorul are dreptul sa opteze pentru membrii boardului si sa inainteze propunerile sale sefului statului.

Astfel, se evita situatia ca Guvernatorul sa se trezeasca cu o echipa numita politic, a carei competenta pe linia politicii monetare ar putea fi pusa la indoiala.

Bulgaria

Desi diferit de Romania, sistemul bulgaresc utilizeaza o metoda mult mai normala decat la noi. Guvernatorul ( ales de Adunarea Nationala) propune echipa de 3 viceguvernatori cu care sa lucreze. Propunerile sunt validate de Adunarea Generala (nu au fost situatii in care Adunarea sa refuze solicitarile Guvernatorului). Ceilalti 3 membri ai Consiliului de Administratie sunt numiti de catre Presedintele Republicii.

Cehia

La cehi, lucrurile stau mult mai simplu. Guvernatorul, cei doi viceguvernatori si patru membri ai Consiliului de Administratie sunt numiti si eliberati din functie de catre Presedintele Republicii.

Franta

Guvernatorul si viceguvernatorii sunt numiti prin decret al consiliului de ministri, cu posibilitatea de prelungire, valabila o singura data. Guvernatorul isi stabileste echipa cu care doreste sa lucreze. Exista o limita de varsta fixata pentru guvernator: 65 de ani

Polonia

In Polonia membrii CA sunt numiti de Presedintele Republicii, sau demisi de acesta, la propunerea Guvernatorului.

Numai in Romania, in baza unor legi discutabile sub raportul eficientei si rezonabilitatii, partidele politice care alcatuiesc Parlamentul isi permit sa negocieze locuri in cele mai inalte demnitati ale politicii monetare. Astfel, in CA al BNR, pana nu demult singura institutie care se bucura de prestigiul profesionalismului, sistemul de alegere a CA permite intrarea unor persoane care nu dispun de o experienta in sfera politicii monetare, alterand imaginea de institutie complet detasata de coteriile de partid.

Si asta nu ar fi atat de grav, daca optiunea unor partide pentru persoanele in cauza nu ar pune pe tusa doctori in economie, cu tratate publicate in tara si strainatate.