Zona Euro ar trebui sa iasa din recesiune in trimestrul III al acestui an, dar ritmul relansarii activitatilor va continua sa fie ezitant in lunile urmatoare, apreciaza institutele de statistica din Franta, Germania si Italia, intr-un comunicat comun de presa, citat de AFP.

Produsul intern brut al celor 16 tari care utilizeaza moneda euro a scazut cu 0,2% in trimestrul II, dupa -2,5% in primele trei luni ale anului, potrivit datelor publicate miercuri.

Dar cresterea economica ar trebui sa reapara in trimestrul III (+0,4% comparativ cu trimestrul precedent) si urmeaza sa se mentina pe acest trend, estimeaza institutele citate, care mizeaza pe o crestere de +0,2% in trimestrul IV 2009 si in trimestrul I 2010.

Lentoarea acestei relansari economice se explica prin slabiciunea consumului intern, care urmeaza sa se majoreze cu 0,2% in trimestrul II, pentru a scadea insa din nou, la sfarsitul anului.

In conditiile in care situatia de pe piata muncii ramane dificila iar inflatia ar putea reincepe sa creasca in decembrie, dupa mai multe luni de reduceri consecutive, locuitorii Zonei Euro s-ar putea arata putin inclinati spre consum.

Productia industriala ar trebui sa se stabilizeze, in conditiile in care industriasii se arata mai optimisti in privinta perspectivelor economice si a portofoliului de comenzi.

"Zona Euro urmeaza sa iasa din recesiune, dar ritmul relansarii va pierde din viteza", este concluzia celor trei institutii.