Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

CE declanseaza procedura de deficit excesiv impotriva altor noua tari din UE

Comisia Europeana a declansat prima etapa a procedurii pentru deficit bugetar excesiv impotriva a noua tari din Uniunea Europeana. Decizia este motivata de derapajul inregistrat de finantele publice ale acestora pe fondul crizei economice. Cele noua state vizate de aceasta decizie sunt Austria, Belgia, Cehia, Germania, Italia, Slovacia, Slovenia, Olanda si Portugalia. Comisia a marit astfel la 20 numarul statelor impotriva carora a deschis proceduri de deficit excesiv.

In acest an, executivul european a mai declansat proceduri pentru depasirea plafonului de deficit bugetar stabilit prin Pactul european de stabilitate, de 3% din Produsul Intern Brut, in cazul Romaniei, Frantei, Spaniei, Maltei, Letoniei, Lituaniei, Greciei, Irlandei si Poloniei. Acestora li se adauga Marea Britanie si Ungaria, impotriva carora au fost deschise proceduri inainte de declansarea crizei economice.

Potrivit Pactului de stabilitate si crestere, Comisia Europeana are obligatia de a intocmi un raport ori de cate ori deficitul unui stat membru depaseste valoarea de referinta de 3% din PIB.

Zona Euro va iesi din recesiune in trimestrul III

Zona Euro ar trebui sa iasa din recesiune in trimestrul III al acestui an, dar ritmul relansarii activitatilor va continua sa fie ezitant in lunile urmatoare, apreciaza institutele de statistica din Franta, Germania si Italia. Produsul intern brut al celor 16 tari care utilizeaza moneda euro a scazut cu 0,2% in trimestrul II, dupa -2,5% in primele trei luni ale anului.

In conditiile in care situatia de pe piata muncii ramane dificila iar inflatia ar putea reincepe sa creasca in decembrie, dupa mai multe luni de reduceri consecutive, locuitorii Zonei Euro s-ar putea arata putin inclinati spre consum.

Microsoft cade la pace cu Comisia Europeana in problema alegerii browser-ului web

Microsoft cade la pace cu Comisia Europeana in controversata problema a alegerii browser-ului web. Ani de zile Comisia Europeana a tot acuzat compania americana ca isi defavorizeaza concurenta. Astfel Microsoft va include in noul sistem Windows 7 un ecran de alegere unde utilizatorul va decide ce browser va dori sa foloseasca. Comisia a anuntat ca de vineri vor incepe testele variantei propuse de Microsoft si s-a aratat multumita de propunerile companiei.

CE: "Moneda euro, un scut in fata socurilor provocate de criza economica"

Moneda euro a actionat ca un scut in perioada de criza, chiar si pentru nemembrii zonei euro. Cu toate acestea, euro nu poate rezolva singura dezechilibrele interne si externe,considera Joaquin Almunia, Comisar European pentru afaceri monetare. Moneda unica a protejat statele din zona euro de turbulentele ratelor de schimb si ratelor dobanzilor care s-au dovedit atat de daunatoare, in timpul crizelor anterioare. De asemenea, a jucat un rol important de ancora a politicilor macroeconomice in Statele membre care sunt pe cale sa adopte moneda euro sau a caror monede sunt legate de euro.

Capacitatea Bancii Centrale Europene de a actiona atent, in colaborare cu bancile centrale nationale, a contribuit la stabilitatea sistemului monetar international, ca intreg.

Dar criza a scos in evidenta, totusi, vulnerabilitatea unor State membre care au acumulat dezechilibre macroeconomice. Tarile cu surplus in contul curent s-au confruntat cu o prabusire a cresterii economice de indata ce s-a redus cererea globala, avand in vedere ca nu se puteau baza pe cererea interna.

La final principalele repere economice ale zilei:

Ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea si secretarul de stat, Valentin Mocanu se vor intalni cu liderii confederatiilor sindicale si patronale