„Nu vom reusi sa ne atingem obiectivele din cauza ca nu ni se permite majorarea de capital”, a declarat seful CEC Bank, Radu Gratian Ghetea la un post de televiziune. El a mai adaugat ca, desi nu e acum un moment propice pentru ca o echipa de specialisti romani sa mearga la Bruxelles ca sa explice ca nu e vorba de ajutor de stat, dar la un moment dat va trebui luat taurul de coarne.

“S-ar mai putea majora si acum capitalul, situatie in care eu si echipa mea ma angajez sa ii conving pe cei care vor verifica modul in care ne-am majorat capitalul, ca nici vorba de ajutor de stat”, a mai spus Ghetea.

Seful CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor s-a mai referit si la avantajele executorilor bancari. “De ce excutorii bancari? Nu exista in Europa, asa este. Dar se poate foarte bine ca si Romania sa aiba idei bune. In Romania avem la ora actuala o experienta foarte pozitiva in privinta utilizarii executorilor bancari. Si trebuie sa tinem cont ca, spre deosebire de executorii judecatoresti, cei bancari nu sunt platiti cu comision.

E si o chestiune de psihologie. Una e sa vina la tine executorul bancar, sa iti arate stampila cu care ti-ar putea sigila bunurile si sa te convinga sa vii la banca, si cu totul altceva e sa vina executorul judecatoresc care pur si simplu afiseaza pe usa anuntul ca iti vinde casa. In plus, mai apare un risc. Cu titlu de exemplu, va dau un caz.

Un executor judecatoresc a evaluat un bun la 840 de milioane de lei. Erau mai multi creditori care incepusera urmarirea acelui bun. In cele din urma, s-a vandut acel bun la o valoare de 10% din suma urmarita, iar executorul judecatoresc si-a luat toti banii rezultati, sub forma de comision. Prin urmare, nimeni nu a castigat nimic. Bancile nu si-au vazut banii asteptati, in vreme ce clientul a ramas in continuare dator”, a mai spus Ghetea.