Noua conducere a Bancii Nationale a Romaniei a fost validata joi de plenul Parlamentului, cu 251de voturi pentru si 42 de voturi impotriva, Mugur Isarescu primind un nou mandat de cinci ani in fruntea bancii centrale. Parlamentarii PD-L au fost singurii care au votat impotriva listei de propuneri pentru CA al BNR, protestand fata de nominalizarea lui Bogdan Olteanu.

Noul consiliu de administratie al BNR:

  • Mugur Isarescu - presedinte al CA al BNR si guvernator al BNR
  • Florin Georgescu - prim-viceguvernator
  • Cristian Popa - viceguvernator, sef al Comitetului de trecere la moneda unica europeana
  • Bogdan Olteanu - viceguvernator
  • Dinu Marin (decan ASE), Nicolae Danila (fost presedinte BCR), Virgil Stoenescu, Agnes Nagy si Napoleon Pop - membri ai CA al BNR.

Democrat liberalii au criticat in plen nominalizarea liberalului Bogdan Olteanu pentru functia de viceguvernator al BNR. PD-L sustine ca Olteanu este lipsit de experienta si nominalizarea acestuia va fi o pata pe obrazul Parlamentului.

Radu F Alexandru, senator PD-L: "In timp ce se vorbeste de competenta si de criterii de valoare ca singurul criteriu pentru ca cineva sa acceada intr-un post, iar liberalii reclama un guvern de tehnocrati, este propus in CA al BNR o persoana fara pregatirea necesara. (...) Ne asumam o culpa, nu ca martori, ci drept complici la o eroare. Va avertizez ca aruncati intr-o grea incercare Banca Nationala a Romaniei si o pata de nesters pe obrazul Parlamentului".

In replica, deputatul PSD, Aura Vasile a venit la tribuna declarand ironic ca propunerea lui Olteanu este in consens cu dorinta presedintelui Traian Basescu de a promova tinerii.

Aura Vasile (PSD): "Asa a zis presedintele Basescu, si presedintele cu premierul Boc au promovat numai tineri de mare capacitate, care au facut cinste Guvernului Boc".

Liderul deputatilor PD-L, Mircea Toader, a propus ca procedura de vot sa fie o lista comuna, cu exceptia lui Bogdan Olteanu, care, alaturi de propunerea PDL pentru postul de viceguvernator, Lucian Croitoru, sa fie trecuta pe o lista separata. Ideea a fost insa respinsa de PSD si PNL.

Valeriu Zgonea, deputat PSD: "Intreaga lista ar trebui votata in bloc, prin vot secret cu bile, si asta pentru ca, potrivit raportului Comisiilor reunite de buget, au fost stabiliti atat oamenii, cat si functiile aferente acestora din Consiliul de Administratie al BNR."

Initial, in afara de functia de guvernator, cele opt locuri din CA au fost atribuite unor persoane propuse de partidele parlamentare: PSD - 3, PDL - 3, PNL - 1 si UDMR - 1.

In urma cu o saptamana, PNL anuntase ca pentru functia de viceguvernator il propune pe fostul ministru de finante Daniel Daianu. Dupa iesirea PSD de la guvernare si intrarea acestuia in opozitie, configuratia politica s-a schimbat: PSD - 3, PDL - 2, PNL - 2 si UDMR - 1.

In urma cu doua zile, PNL face o propunere soc si anunta ca l-a nominalizat pe Bogdan Olteanu pentru functia de viceguvernator, in locul lui Daianu. Cu ajutorul PSD, Olteanu a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, fiind votat cu 27 de voturi pentru, 14 contra si o abtinere.