Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, ia in calcul posibilitatea scutirii angajatorilor de plata impozitului de 16% pentru orice majorare a salariilor cuprinse intre 600 lei si 1.000 lei, informeaza NewsIn.

El a precizat ca un prim efect ar consta in "albirea" salariilor din economie, deoarece "antreprenorii ar mari aceste salarii, iar acestea, nefiind supuse impozitarii, nu le-ar mari direct costurile".

Ministrul Finantelor a explicat ca "pentru o persoana cu un salariu de 850 lei, ce urmeaza a fi majorat la 1.000 lei, patronul va plati pentru diferenta de 150 lei numai contributiile, mai putin cota unica de 16%".

Georghe Pogea a anuntat ca, pana luni, va analiza aceasta propunere acceptata de sindicate si patronate, ce ar urma sa afecteze 2,5 milioane de salariati care au salariul mai mic de 1.000 lei.

"Este o propunere corecta, rationala, are o logica. In principal, a fost agreata inclusiv de confederatiile sindicale. Angajamentul nostru a fost ca, pana saptamana viitoare, sa facem un impact, o balanta neta a acestei propuneri", a mai spus Pogea.

El a adaugat ca "aceasta deducere are un impact negativ de vreo 360 de milioane, in sensul ca 16% din baza de impozitare genereaza o pierdere de venituri, dar avem un alt castig: cresterea contributiilor si faptul ca acesti oameni vor avea pensii si, in plus, veniturile lor devin oficiale", ceea ce ar trebui sa duca la reducerea evaziunii fiscale, a precizat Pogea.

Ministrul Finantelor a mentionat ca este constient ca rezervele patronatelor legate de cresterea salariului minim pe economie la 705 lei de la 1 ianuarie 2010 sunt justificate, in conditiile actialei crize economice care afecteaza Romania si a situatiei incerte privind evolutia acesteia anul viitor.