Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Guvernul s-a angajat sa inghete salariile bugetarilor in 2010

Guvernul va ingheta salariile bugetare in 2010, economisind astfel 0,3% din PIB si va controla mai bine solicitarile ilegale de pensii de invaliditate si a celor anticipate. In plus, va taia primele si plata orelor suplimentare, va interzice transferul resurselor alocate pentru cheltuieli de capital la cheltuieli curente si va inlocui doar unul din 7 angajati care parasesc sistemul, se arata in scrisoarea de intentie a Romaniei catre FMI.

In total, masurile ce privesc reducerea fondului de salarii vor aduce economii la bugetul de stat de 0,68% din PIB, respectiv 3,585 miliarde lei (putin sub un miliard de euro), conform angajamenelor guvernului in fata FMI

"Intre octombrie si decembrie 2009, toate cheltuielile de personal vor fi reduse cu 15,5%, corespunzand unei scaderi a numarului de ore de lucru cu echivalentul a zece zile lucratoare", se arata in scrisoarea de intentie a FonduluI Monetar International.

Angajatorii nu vor plati impozit pentru majorarea salariilor mici

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, ia în calcul posibilitatea scutirii angajatorilor de plata impozitului de 16% pentru orice majorare a salariilor cuprinse între 600 şi 1.000 de lei.

El a precizat că un prim efect ar consta în "albirea" salariilor din economie, deoarece "antreprenorii ar mări salariile, iar acestea, nefiind supuse impozitării, nu le-ar mări direct costurile".

Ministrul Finanţelor a explicat că "pentru o persoană cu un salariu de 850 lei, ce urmează a fi majorat la 1.000 lei, patronul va plăti pentru diferenţa de 150 lei numai contribuţiile, mai puţin cota unică de 16%".

Georghe Pogea a anunţat că, până luni, va analiza această propunere acceptată de sindicate şi patronate, ce ar urma să afecteze 2,5 milioane de salariaţi care au salariul mai mic de 1.000 lei.

BCE a mentinut dobanda cheie la 1%

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%. Aceasta decizie nu a reprezentat o surpriza pentru piata, toti cei 82 de analisti intervievati de Reuters se asteptau ca BCE sa mentina dobanda cheie la acest nivel. BCE a inceput sa reduca dobanda de politica monetara in luna octombrie 2008, de la 4,25% la nivelul actual de 1%, dupa ce criza economica a afectat puternic economia zonei euro. Dobanda de politica monetara a BCE se situeaza la acest nivel din luna mai.

Conducerea BNR a fost validata de Parlament

Noua conducere a Bancii Nationale a Romaniei a fost validata de plenul Parlamentului, cu 251de voturi pentru si 42 de voturi impotriva, Mugur Isarescu primind un nou mandat de cinci ani in fruntea bancii centrale. Parlamentarii PD-L au fost singurii care au votat impotriva listei de propuneri pentru Consiliul de Admnistratie al BNR, protestand fata de nominalizarea lui Bogdan Olteanu.

Din noul consiliu de administratie al BNR fac parte:

* Mugur Isarescu - presedinte al Consiliului si guvernator al BNR

* Florin Georgescu - prim-viceguvernator

* Cristian Popa - viceguvernator, sef al Comitetului de trecere la moneda unica europeana

* Bogdan Olteanu - viceguvernator

* Dinu Marin (decan ASE), Nicolae Danila (fost presedinte BCR), Virgil Stoenescu, Agnes Nagy si Napoleon Pop - membri ai Consiliului de Adminitratie al BNR.