Tarile exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu si din Africa de nord ar trebui sa-si mareasca rezervele internationale la mai mult de 100 de miliarde de dolari in 2010 ca urmare a cresterii cotatiei la petrol, a anuntat duminica Fondul Monetar International intr-un raport, citat de AFP.

Refacerea rezervelor internationale ar permite guvernelor din regiune sa mentina nivelul cheltuielilor publice, care au contribuit la atenuarea impactului crizei financiare internationale asupra econmiilor lor, se mai arata in raportul "Perspective economice regionale" ce a fost facut public la Dubai.

"Scumpirea titeiului si revenirea cererii la nivel mondial ar trebui sa sporeasca veniturile din activitati petroliere si sa le permita tarilor exportatoare de petrol sa isi majoreze rezervele internationale cu peste 100 miliarde dolari in 2010", se arata in raportul FMI.

Tarile exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu si Africa de Nord (Algeria, Bahrein, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Oman, Qatar, Arabia Saudita, Sudan, Emiratele Arabe Unite si Yemen) au fost afectate de scadere pretului petrolului la aproape 30 dolari/baril la finalul lui 2008 de la nivelul maxim de 147 dolari/baril, cat fusese in luna iulie a aceluiasi an.

Ulterior, pretul petrolului a revenit in apropiere de 70 dolari/baril.

FMI se asteapta ca economiile tarilor din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Afganistan si Pakistan sa inregistreze o crestere medie de 4% in 2010.

Fondul estimeaza ca este crucial pentru aceste tari sa continue intarirea mecanismelor de reglemenatare si control pentru a le tine departe de alte crize.