Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut, luni, titluri de stat cu maturitate la sase luni de 850,3 milioane de lei (198,5 milioane de euro), cu 15% sub valoarea anuntata, la un randament mediu anual de 9,97%, similar celui de la licitatia anterioara, potrivit datelor bancii centrale. Valoarea anuntata initial era de un miliard de lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 10% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de 1,84 miliarde de lei.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat luni in piata bancara 11,27 miliarde lei (2,63 miliarde euro), printr-o operatiune de tip repo cu scadenta pe 14 octombrie.

La sedinta similara din 5 octombrie, MFP a respins toate ofertele bancilor. Pe 28 septembrie, insa, Finantele au vandut titluri de stat cu maturitate la sase luni de 1,049 miliarde lei (250 milioane euro), cu 16,5% peste valoarea anuntata, la un randament mediu anual de 9,97%.

Finantele si-au propus sa atraga in octombrie 6 miliarde lei, dupa ce in primele noua luni din acest an MFP a emis in total titluri de stat in lei de aproximativ 55,4 miliarde lei (mai mult de 13 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste patru ori mai mult decat in intregul an 2008. Dupa primele trei licitatii din octombrie, MFP a atras in total 1,71 miliarde lei.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la finalul lunii septembrie la 5% din produsul intern brut (PIB), potrivit datelor preliminare, in conditiile in care FMI a fixat guvernului o tinta de final de an de 7,3% din PIB.