Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Deficitul comercial, in scadere cu peste 9,6 miliarde euro

Deficitul comercial al Romaniei a depasit 5,7 miliarde de euro in primele opt luni din acest an, in scadere cu 9,6 miliarde euro fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asta in conditiile in care importurile au scazut cu 36,6%,.

Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica, in primele opt luni din acest an, exporturile au depasit 78,5 miliarde lei (18,5 miliarde euro), in timp ce importurile au depasit 103 miliarde lei (24,3 miliarde euro. Fata de aceeasi perioada din 2008, exporturile au scazut cu 6,1% la valori exprimate in lei (19,1% la valori exprimate in euro), iar importurile au scazut cu 26,3% (36,6% la valori exprimate in euro).

In luna august din acest an, deficitul comercial a depasit 3,09 miliarde lei (731,7 milioane euro), fiind mai mic cu 3,4 miliarde lei (1,1 miliarde euro) fata de luna august a anului trecut, importurile scazand cu 23,2% la valori exprimate in lei (35,5% la valori exprimate in euro), in timp ce exporturile au scazut cu 2,5% (18,2% la valori exprimate in euro). In luna mentionata, exporturile au depasit 9,1 miliarde lei (2,1 miliarde euro), iar importurile au totalizat peste 12,2 miliarde lei (2,9 miliarde euro).

Piata masinilor noi a scazut cu 74% in septembrie

Piata masinilor noi a scazut cu 74% in septembrie iar cea second-hand s-a injumatatit, arata datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Inmatricularile de masini noi, nu au trecut nici de 7.000 de unitati, iar cele de second-hand au depasit nivelul de 12.000.

Astfel, luna trecuta s-au inmatriculat circa 6.700 masini noi in tara, putin fata de cele 26.500 inscrise in a noua luna din 2008. Dacia a ramas marca numarul unu, insa inmatricularile au fost de trei ori mai mici, circa 2.000 de unitati, in timp ce Skoda si-a pastrat locul secund dar a scazut si ea mult, de la circa 2.500, la 740 de masini. Renault a ocupat locul trei, cu un nivel al inmatricularilor de patru ori mai scazut (circa 540, fata de 2.200 in septembrie anul trecut), in timp ce locurile patru si cinci au fost ocupate de Volkswagen si Ford, cu scaderi de circa 75%.

Inflatia a coborat la 4,94%

Inflatia anuala a coborat in septembrie la 4,94% pe an, potrivit Institutului National de Statistica. Tradus in termeni financiari, asta inseamna ca la un nivel al salariului mediu de 1.348 lei, anual fiecare salariat „pierde” din cauza inflatiei circa 800 de lei pe an.

Inflatia a fost alimentata in principal de produsele nealimentare (cartile, ziarele si tigarile), dar si serviciile, in special cheltuielile cu apa si salubritatea, mai arata INS. Banca Nationala a Romaniei a stabilit pentru 2009 o tinta de inflatie de 3,5%, cu un coridor de variatie de 1%.

Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat americanilor Elinor Ostrom si Oliver Williamson

Premiul Nobel pentru economie a fost atribuit economistilor americani Elinor Ostrom - prima femeie care obtine prestigioasa distinctie - si Oliver Williamson, pentru studiile lor in domeniul guvernantei economice. In 2008, premiul Nobel pentru economie a fost atribuit americanului Paul Krugman, pentru analiza modelelor de comert si localizarea activitatii economice. Premiul Nobel este insotit de un cec de aproximativ un milion de euro. Premiile sunt decernate din 1901 si au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.

La final principalele repere economice ale zilei:

Astazi este prezentat studiul efectuat asupra fortei de munca din Romania

Si tot astazi are loc o conferinta de presa organizata de sindicalistii de la metrou pe tema negocierii contractului colectiv de munca