Amanarea constructiei bugetului pe 2010, a stabilirii salariului minim pe economie si a unor reforme printre care cea din sectorul energetic, sunt doar cateva posibile efecte ale actualei crize politice. Un Guvern interimar nu va avea posibilitatea de a adopta ordonante de urgenta, fapt care poate determina asemenea blocaje, considera reprezentantii oamenilor de afaceri si cei ai sindicatelor.

Cezar Coraci: Romania nu-si poate permite doua luni de interimate

"Caderea Guvernului are efecte negative asupra mediului de afaceri, mai ales ca aceasta criza politica se suprapune peste cea financiara si cea sociala. Instabilitatea politica este o problema si pentru mediul de afaceri", ne-a declarat Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903. Acesta sustine ca instabilitatea politica ar putea genera o ingrijorare printre investitorii straini. Coraci sustine ca in aceste zile conduce o delegatie de oameni de afaceri in Coreea de Sud si deja simte o reticenta din partea companiilor din aceasta tara. Presedintele UGIR 1903 considera ca mediul politica trebuie sa gaseasca o solutie astfel incat sa nu ramana un Guvern interimar pana dupa alegeri. "Romania nu-si poate permite doua luni de interimate", sustine Coraci.

Acesta mai spune in ceea ce priveste actele decizionale, prioritati sunt constructia bugetului pe 2010 si stabilirea salariului minim pe economie. In cazul in care va exista un Guvern interimar, constructia bugetului va fi amanata pana in decembrie. In toata aceasta perioada, situatia economica se poate deteriora, a mai spus Coraci. Acesta mai crede ca ratingul de tara va cobori.

Cristian Parvan: Amanarea adoptarii bugetului ar putea duce la blocaje in primul trimestru din 2010

"Bugetul pe 2010? Cine sa-l construiasca si pe ce baza?", a spus, la randul sau Cristian Parvan, secretar general al AOAR. Potrivit acestuia, trebuie gasita o solutie parlamentara in vederea adoptarii bugetului la timp. Una dintre problemele constructiei bugetului este intocmirea unui plan de investitii publice pentru 2010, fapt care poate genera incertitudini si asupra mediului privat de afaceri. "Lucrurile sunt foarte stranse din punct de vedere economic. Noi cerem ca in continuare acest buget sa aiba o planificare pentru adoptare. Mediul de afaceri cere Parlamentului sa preia atributiile in ceea ce priveste constructia bugetului", sustine Parvan. Acesta mai spune ca in cazul in care bugetul va fi adoptat abia in ianuarie, in primul trimestru al anului viitor se vor produce o serie de blocaje in ceea ce priveste utilizarea banilor publici. In conditiile actuale, investitorii vor amana o serie de decizii, a mai spus Parvan.

In cazul in care situatia nu se stabilizeaza, in urmatoarele doua-trei luni, vor exista intarzieri in indeplinirea obiectivelor stabilite cu FMI. "Se poate ajunge in situatia in care acestia sa nu mai acorde urmatoarele transe de imprumut", estimeaza Parvan.

In opinia acestuia, vor mai exista efecte negative pe bursa si asupra ratingului de tara.

Bogdan Hossu: Va fi facut un proiect de buget pe genunchi

Si sindicatele sunt pesimiste. "Constructia bugetului pe 2010 este o prioritate. In conditiile caderii Guvernului, va fi facut un proiect de buget pe genunchi", ne-a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. Potrivit acestuia, proiectul de buget pentru anul viitor ar putea fi construit pe genunchi din cauza crizei politice. Hossu considera ca intarzierea adoptarii bugetului va avea influente negative mai ales in zona investitiilor publice. In opinia liderului sindical trebuie lucrat in continuare pe bugetul de anul viitor. "Trebuie pregatite politicile din 2010 pentru ca urmatorul Guvern sa poata rezolva rapid toate problemele legate de buget", a precizat Hossu. In ceea ce priveste stabilirea salariului minim, acesta ar putea fi stabilit prin Hotarare de Guvern. "Executivul are dreptul sa emita hotarari de Guvern. In cazul in care nu va fi adoptata aceasta Hotarare de Guvern, tensiunile sociale si economice vor creste", considera Bogdan Hossu.

Secretar de stat in Ministerul Economiei: Nu stiu ce se va intampla cu proiectul de reorganizare energetica

Criza politica are efecte si asupra reformelor, un exemplu fiind cea din sectorul energetic. Contactat de HotNews.ro, Tudor Serban, secretar de stat in Guvernul Boc, a afirmat ca nu stie ce se va intampla cu proiectul privind marea reorganizare din sectorul energetic. Dupa patru luni de dezbateri, noua strategie energetica se afla intr-o situatie incerta. Aceasta in conditiile in care exista presiuni legate de rezolvarea problemelor din sectorul termo. Incepand de anul viitor, termocentralele ar putea fi inchise daca nu fac investitii de mediu. Pana acum nu au fost gasite resursele financiare in vederea realizarii acestor investitii, singura solutie fiind reorganizarea energetica.