Rata de scadere a exporturilor din China a inregistrat in luna septembrie nivelul cel mai scazut din ultimele noua luni. O dovada a faptului ca economia globala a inceput sa isi revina din cea mai adanca recesiune a ultimilor zeci de ani, scrie Bloomberg.

Transporturile de marfa au scazut cu 15,2% intr-un an, potrivit cifrelor publicate de biroul vamal. Estimarea medie a 23 de economisti intervievati de Bloomberg indica un declin real de 21 de procente. In luna august, exporturile au scazut cu 23,4%.

Bursele au crescut in Shanghai, dupa ce transporturile cu marfa catre Statele Unite si Uniunea Europeana au crescut la cea mai mare valoare de la prabusirea exporturilor, in luna noiembrie. China, prima economie a lumii din punct de vedere al rapiditatii dezvoltarii si a doua putere exportatoare ar putea inregistra saptamana viitoare o crestere de 8,9% a produsului intern brut. "Aceasta reflecta o destindere continua a cererii globale", a declarat David Cohen, economist la Action Economics in Singapore.

Semnele pozitive pentru economia globala vin si din partea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, care arata intr-un raport ca majoritatea economiilor importante sunt in curs de revenire. Portul international din Shanghai, cel mai aglomerat port de pe continent, a anuntat ca volumul de marfa a crescut pentru prima data in 11 luni, in septembrie.

Importurile Chinei au scazut cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind cel mai mic declin inregistrat in 11 luni. "Imbunatatirea importurilor implica o cerere interna puternica si vine in intampinarea unei cresteri a exporturilor", a declarat Sun Mingchun, economist la Nomura Holdings Inc. din Hong Kong.