Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Lucian Croitoru – adeptul cresterii bazei de impozitare, a interventiei minime a statului in economie si al reformelor rapide si eficiente

Actualul premier desemnat, Lucian Croitoru, sustine cresterea bazei de impozitare prin eliminarea exceptarilor si prin impozitarea unor activitati inca neimpozitate. Textele publicate de acesta pe site-ul Bancii Nationale si selectate de Hotnews.ro arata cateva dintre principiile pe care le promoveaza consilierul Guvernatorului Mugur Isarescu. In opinia prim-ministrului desemnat, interventia minima a statului in economie constituie cheia unei politici benefice tarii. Croitoru considera ca Guvernul nu trebuie sa creasca impozitele, vrea transparenta atunci cand se discuta despre acordarea si retragerea stimulilor si este adeptul reformelor rapide, chiar daca acestea sunt dure. In articolele de pe site-ul BNR, Lucian Croitoru mai arata ca acordul cu FMI este un rau necesar, dar prin care Guvernul a ajutat si sectorul privat.

Acord de liber schimb UE-Coreea de Sud: Taxele de import si export vor fi eliminate

Taxele de import pe masini si electronice provenite din Coreea de Sud vor fi eliminate in Uniunea Europeana. Decizia vine dupa ce Comunitatea europeana a incheiat cel mai important pact comercial negociat vreodata cu o tara terta. Acordul de liber schimb se poate traduce printr-un castig de 19 miliarde de euro, estimeaza analistii. Intelegerea prevede eliminarea tuturor barierelor tarifare si ne-tarifare in comertul dintre cele doua parti. Industria auto europeana considera ca aceasta prevedere da sud-coreenilor un avantaj net competitiv pe piata europeana. Acordul urmeaza sa fie supus dezbaterii in Parlamentul sud-coreean si in cel European, pentru ca apoi sa intre in vigoare, cel mai probabil, in a doua jumatate a anului viitor.

Romania a inregistrat in septembrie cea mai mare rata a inflatiei din UE

Romania a inregistrat luna trecuta cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana. Rata anuala din luna septembrie a fost de 4,9%, potrivit datelor Eurostat. La nivel comunitar, rata inflatiei a fost de 0,3 procente, in vreme ce in zona euro s-a inregistrat o deflatie de 0,3%. La acest capitol, tara noastra este urmata la mica distanta de Ungaria si Polonia. De cealalta parte, in Irlanda, Belgia si Luxemburg au avut loc cele mai importante scaderi de preturi. Comparativ cu luna anterioara, inflatia anuala a scazut in 23 de state, a stagnat intr-o singura tara si a crescut in trei.

BERD: Economia Romaniei se va comprima cu 8% in acest an si va creste cu 1% in 2010

Economia Romaniei se va contracta cu 8 procente in acest an. Estimarea apartine Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si a fost publicata intr-un raport care arata ca declinul este cauzat de exporturile tot mai putine, de reducerea activitatilor din sectorul constructiilor si a creditarii. Analistii institutiei sustin ca economia romaneasca va reveni pe crestere anul viitor, cand va inregistra un avans de 1 procent. Cu toate acestea, perspectiva Romaniei pe termen mediu ramane favorabila, cu un potential bun in ceea ce priveste reluarea cresterii odata ce conditiile globale o vor permite, a declarat un oficial de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.

FMI cere tarilor dezvoltate sa-si reduca datoria publica ce ar putea atinge in urmatorii ani niveluri fara precedent

Fondul Monetar International le-a cerut statelor dezvoltate sa-si reduca datoria publica. Apelul a fost lansat in contextul in care aceasta ar putea atinge in urmatorii ani niveluri fara precedent. Statele si-au majorat cheltuielile in ultimele luni, in incercarea de a-si scoate economiile din criza. In consecinta, datoria publica ar putea ajunge la 120% din produsul lor intern brut in 2014. Datele inregistrate in prezent sunt "fara precedent in timp de pace", se arata in avertismentul FMI.

La final, iata cel mai important eveniment economic ale zilei:

La Institutul National de Statistica se desfasoara conferinta "Management institutional strategic: de la cerintele minimale, la imbunatatirea generala a calitatii educatiei". Aceasta este organizata in cadrul unui program finantat prin fonduri structurale.