Datoria publica a Romaniei a scazut usor in august, la 138,20 miliarde lei

de Dragos Comache     HotNews.ro
Vineri, 16 octombrie 2009, 17:59 Economie | Finanţe & Bănci

Datoria publica a Romaniei a crescut cu 25,9% in primele opt luni ale anului, insa a scazut usor fata de luna anterioara, ajungand la 138,20 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). Aceasta reprezinta 27,70% din Produsul Intern Brut (PIB), estimat pentru acest an la 498,96 miliarde de lei.

La sfarsitul anului trecut, datoria publica era de 109,75 miliarde lei, reprezentand 21,78% din PIB, in vreme ce in iulie, datoria era de 138,83 miliarde de lei.

Ponderea datoriei nenegociabile a scazut de la 74,30% la finele anului trecut, la 60,40% in luna august, in vreme ce datoria negociabila are o pondere de 39,60%.

Datele Ministerului Finantelor arata ca, la finele lunii august, 58,4% din datoria publica era denominata in lei, 33,1% in euro, 6,2% in dolari, iar 1,4% in yeni japonezi. Alte valute detineau o pondere de 0,9% in datoria publica a Romaniei.

Datoria publica guvernamentala reprezenta 92,95% din totalul datoriei publice, in crestere cu 1,37 puncte procentuale fata de finele anului trecut, restul reprezentand datoria autoritatilor administratiei publice locale.

Cea mai mare parte a datoriei publice a fost contractata prin imprumuturi de stat (34,5%), urmata de certificate de trezorerie (20,6%) si obligatiuni de stat (11,9%). De asemenea, 7,1% din datoria publica a fost contractata prin eurobonduri, 0,1% prin leasing financiar, iar 25,8% prin alte surse.

In primele opt luni ale anului, imprumuturile guvernamentale, in valoare de 79,80 miliarde de lei, au fost contractate prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna (53,22 miliarde de lei) si imprumuturi de stat (26,58 miliarde de lei).

Valoarea imprumuturilor guvernamentale a crescut cu aproape 20 miliarde de lei doar in luna august, dupa ce in primele sapte luni nivelul acestora era de 60,67 miliarde de lei.

Titlurile de stat aflate in derulare la 31 august aveau, in cea mai mare parte, scadenta pe termen scurt. Astfel, 65,46% dintre titlurile de stat aflate in derulare aveau scadenta de mai putin de un an, in vreme ce 31,40% dintre acestea erau pe termen mediu, adica intre unu si cinci ani. Doar 3,13% dintre titlurile aflate in derulare aveau scadenta pe termen lung.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

387 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri