Investitorii straini sustin mentinerea impozitelor la nivelul actual, inclusiv TVA si cota unica de impozitare, si spun ca majorarea veniturilor la buget este posibila prin masuri de negociere a impozitelor contribuabililor si o colectare eficienta a taxelor si impozitelor.

"In Romania, deja au crescut costurile cu 3-4% prin prima de risc asociata tarii. In aceste conditii, nu ne putem gandi si la majorarea taxelor. Exista, pe de alta parte, oportunitati ca atragerea fondurilor europene, precum si banii de la Fondul Monetar International (FMI). Este nevoie, insa, de o coordonare mai mare", a spus vineri Wilhelm Simons, membru in cadrul Consiliul Investitorilor Straini (FIC), citat de NewsIn.

El a adaugat ca un alt obiectiv al politicii fiscale ar trebui sa fie predictibilitatea si continuitatea.

"Si alte tari schimba guvernele, insa cele noi respecta ceea ce a realizat guvernul anterior", a mai spus Simons.

In opinia membrilor FIC, alternativele pentru majorarea veniturilor la bugetul de stat sunt largirea bazei de impozitare, prin identificarea si reducerea evaziunii fiscale, eficientizarea colectarii taxelor si impozitelor si cresterea rolului de prevenire si de conformare fiscala pe care trebuie sa il aiba autoritatile, care ar defini o politica fiscala de termen mediu si lung.

Membrii FIC solicita, totodata, o transparenta mai mare intre autoritati si contribuabili prin aplicarea "intr-o masura mai mare" a legii privind transparenta decizionala si consultari permanente cu mediul de afaceri.