Pasuirea de un an de zile pentru restantierii la banci, propusa de liderul PSD Mircea Geoana, nu este altceva decat o simpla propunere electorala, dificil de pus in practica si pe care putine banci o privesc cu ochi buni.

„Da foarte bine electoral, dar apar cateva semne de intrebare. De unde iei miliardul de euro, cata vreme insusi Presedintele se plange ca nu are bani de salarii si pensii? In plus, sa fim seriosi, ca sa iti recuperezi banii de la Statul roman, ai nevoie de nervi multi, pentru ca experienta ne arata ca ii primesti cu foarte mare intarziere.

E un proces lung si obositor. Ti-i iei inapoi fara indoiala, dar dupa mult timp, cu cheltuieli si cu nervi intinsi. Mai mult, nu stim ce Guvern va veni, ce intentii va avea si ce modificari ar putea aduce unui asemenea proiect, daca el ar fi totusi validat. In asemenea conitii, noi nu dorim sa intram intr-un asemenea proiect”, a declarat pentru Hotnews.ro, seful unei banci locale.

La randul lui, consultantul financiar Bogdan Baltazar a declarat ca proiectul lui Geoana trebuie trecut prin buget, ceea ce presupune ori sa incalci tinta de deficit bugetar convenita cu FMI, ori sa gasesti o resursa suplimentara de finantare.

Geoana a mai propus in urma cu cateva luni un proiect similar, destinat IMM-urilor si care ar putea sa se materializeze incepand de anul viitor. Practic, micile companii cu probleme in achitarea ratelor la banci ar urma sa fie si ele pasuite 12 luni, printr-un fond pus la dispozitie de catre Stat. „Sigur ca pentru IMM-uri ar fi foarte bine.

Dar ramane de vazut cum se va transpune in practica si acel proiect. Teoretic, s-ar putea obtine o garantie guvernamentala, astfel ca bancile sa isi poata scadea din provizioane, valoarea garantiilor aduse. Profiturile nu ar fi afectate totul ar parea ok. Daca insa unele IMM-uri vor depasi termenele, Statul roman va fi bun de plata”, a spus pentru Hotnews, Bogdan Baltazar.