Numarul mare al promotiilor bancare si calculul netransparent al dobanzilor la depozite i-a determinat pe oficialii Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania -ANPCPPS, sa promoveze un proiect de lege care sa oblige bancile sa afiseze costul total al depozitelor, la fel cum se procedeaza si in cazul creditelor.

"Am avut o serie de reclamatii de la clienti care, atrasi de dobanzile promotionale oferite de anumite banci, s-au trezit dupa cateva luni ca au scos mai putini bani decat depusesera. Aparusera diverse comisioane, taxe samd, care aplicate depozitul bancar, reduceau valoarea acestuia uneori nepermis.

Asa incat speram ca de la 1 ianuarie 2010 sa putem promova acest proiect, prin care DAE (dobanda anuala efectiva- n. red) sa fie calculat nu numai la credite, ci si la depozite", a spus pentru Hotnews, Mierlea.

Seful ANPCPPS a mai spus ca majoritatea sesizarilor din sectorul bancar sunt legate de credite, dar in ultima perioada au aparut si sesizari legate de depozite. "Lumea nu e atenta la ce semneaza. Se trezeste dupa cateva luni acasa ca daca s-ar fi gandit mai bine nu ar fi semnat, probabil. Asa incat proiectul nostru de calcul al dobanzii anuale efective la depozite trebuie sa arate care e costul total al depozitului si cati bani este dobanda neta, cu care vei ramane la maturitatea depozitului", a mai spus seful ANPCPPS.