3 bancheri din 4 considera criza actuala ca fiind cea mai mare amenintare la adresa activitatii bancare, in vreme ce 7 din 10 considera ca scaderea calitatii portofoliului de credite (numarul tot mai ridicat de credite neperformante) este o problema majora, se arata intr-un studiu comandat de Erste Bank si remis marti, redactiei HotNews.ro.

O alta preocupare a 65% dintre banci o reprezinta scaderea brusca a vanzarilor catre IMM-uri, (din cauza ca acestea nu indeplinesc cerintele tot mai stricte ale bancilor), precum si scaderii cererii determinate de atitudinea de expectativa a clientilor.

Partea proasta pentru banci a acestei crize este legata de cresterea creditelor neperformante. Astfel, multe banci au inceput o gestionare proactiva a portofoliului de credite: 15% dintre bancile incluse in studiu si-au vandut deja portofoliul de credite neperformante, alte 25% intentioneaza sa vanda, iar 75% au centralizat recuperarea creditelor.

„In ceea ce priveste vanzarile, consideram a fi trei provocari cheie: in primul rand, o mai buna intelegere a clientilor; in al doilea rand, alegerea clientilor potriviti pentru stimularea cresterii; iar in al treilea rand, imbunatatirea semnificativa a vanzarilor incrucisate care sa determine cresterea profitabilitatii in cazul unui client obisnuit si a segmentului de afaceri in general. Consideram in continuare ca aspectele legate de vanzari sunt vitale pentru o crestere durabila si orientata spre viitor (dupa depasirea crizei)”, anticipeaza Helge Böschenbröker, autorul studiului comandat de Erste Bank.

Potrivit documentului, vanzarea de credite a fost povestea de succes a trecutului – gasirea unui echilibru mai bun intre vanzari, risc si eficienta, si definirea unui model de afaceri clar de urmat reprezinta muzica viitorului.