Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

UE asteapta adoptarea bugetului pe 2010 pentru acordarea urmatoarei transe din imprumut

Uniunea Europeana asteapta adoptarea bugetului pe 2010, pentru acordarea urmatoarei transe din imprumut. Banii vor fi deblocati numai dupa intrunirea tuturor conditiilor, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului pentru Afaceri Economice, Amelia Torres. Potrivit planificarii initiale, suma de 1 miliard de euro ar trebui achitata in ultimul trimestru al anului 2009. Comisia Europeana asteapta insa instalarea unui nou guvern la Bucuresti. In acel moment, Comisia impreuna cu Fondul Monetar International vor fi in masura sa evalueze situatia, a anuntat oficialul european. Declaratia vine la cateva zile dupa ce FMI a avertizat ca va relua discutiile cu Romania, imediat dupa ce vom avea un nou Executiv.

Cum a schimbat criza gusturile occidentalilor, cand e vorba de masini

Aproape 45% din piata auto vest-europeana este reprezentata de masini de clasa mica. Procentul este unul nemaintalnit in tarile dezvoltate din occident iar motivul pentru aceasta schimbare este criza financiara. In acest timp, vanzarile de autoturisme din clasa medie scad usor, iar vehiculele 4X4 isi vad cota diminuata dupa 15 ani de crestere. Toate aceste date se regasesc in raportul Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile. Statisticile mai arata ca programele de tip Rabla au fost benefice si au adus in doar cateva luni schimbari care s-ar fi petrecut, altfel, mult mai lent. In plus, piete auto uriase, cum ar fi cea din Germania, si-au modificat profilul uimitor de rapid, diesel-ul a pierdut in cateva luni majoritatea in Europa, iar occidentalii cumpara masini mai putin puternice decat acum un an.

Internetul gratis pentru toata lumea – o utopie

Internet gratuit pentru toata lumea - este ceva greu de crezut, oricat de mult ar avansa tehnologia. Declaratia vine de la directorul de Retele si Tehnologii ale Comunicarii din cadrul Comisiei Europene, Joao da Silva. Acesta a explicat pentru Hotnews.ro ca furnizorii vor dori intotdeauna sa-si scoata investitiile, asa ca gratuitatea este greu de conceput. Viitorul internetului sta insa in wireless, si nu in fibra optica - a mai spus da Silva. La capitolul perspective, oficialul european sustine ca, mai mult ca sigur, statele comunitare vor include internetul in randul drepturilor fundamentale ale omului.

IMM-urile din Romania sunt printre cele mai optimiste din regiune in legatura cu efectele crizei

Firmele mici si mijlocii din Romania nu sunt speriate de efectele crizei. Un sondaj IMAS pe acest domeniu plaseaza tara noastra pe locul al doilea in regiune la capitolul optimism, dupa Austria. Clasamentul continua cu Rusia si Slovacia, iar pe ultimul loc se afla Ucraina. Insa in ciuda increderii afisate de intreprinderi, 90% dintre ele sustin ca au avut vanzari mai mici in acest an, iar jumatate au inregistrat o scadere a afacerilor cu pana la 50 de procente. Pe de alta parte, studiul evidentiaza ca in Romania densitatea IMM-urilor este mult mai redusa fata de media Uniunii Europene.

Romania a inregistrat in august cea mai mare scadere a sectorului constructiilor din UE

Romania a inregistrat in august cea mai mare scadere in domeniul constructiilor, din Uniunea Europeana. Activitatea sectorului s-a redus in urma cu doua luni cu aproape o treime, fata de aceeasi perioada a a anului trecut. Potrivit datelor Eurostat, la nivelul statelor comunitare activitatea din constructii s-a diminuat cu 11%. In topul celor mai mari scaderi, tara noastra este urmata de Spania si Slovenia. De cealalta parte, in Polonia, Suedia si Germania s-au inregistrat cele mai mari cresteri ale acestui sector.

La final, iata cele mai importante evenimente economice ale zilei:

Reprezentantii Ministerului Muncii discuta cu partenerii sociali despre salariul minim.

Tot astazi, Fondul Proprietatea organizeaza o intalnire cu presa, temele discutiei urmand sa fie situatiile financiare dupa primele noua luni ale anului 2009 si convocarea unei noi Adunari Generale a Actionarilor, pentru luna noiembrie.

Jurnal prezentat de Raluca Pantazi