Banca Mondiala a virat, miercuri, primul imprumut pentru politici de dezvoltare, de 300 milioane euro, in contul Ministerului Finantelor Publice (MFP), iar pana la sfarsitul anului ar urma sa mai intre inca 360 milioane euro, au declarat, pentru NewsIn, reprezentanti ai ministerului.

  • "Restul banilor, pana la 1 miliard euro (diferenta de 340 milioane euro n.r.), ar urma sa fie virati in prima parte a lui 2010", au mai spus sursele citate.

In sedinta din 16 iulie 2009, consiliul directorilor din cadrul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), parte a grupului Bancii Mondiale, a aprobat primul imprumut pentru politici de dezvoltare, de 300 milioane euro, acordat Romaniei.

Pachetul de asistenta financiara discutat cu reprezentantii Comisiei Europene (CE), ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Mondiale (BM) include si trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare in valoare de 1 miliard de euro din partea BM, atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si sectorului financiar.

  • "Aceste imprumuturi acordate de BIRD vor fi destinate finantarii deficitului bugetar", preciza MFP.

Al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare ar urma sa fie aprobat de comitetul directorilor pana la sfarsitul anului 2009, iar cel de-al treilea in primul semestru din 2010.

Pe 19 octombrie, reprezentanti ai Bancii Mondiale anuntau amanarea vizitei in Romania, programata initial pentru saptamana aceasta, care trebuia sa aiba loc in acelasi timp cu cea a misiunii FMI, pana la formarea unui nou guvern.