Autoritatile americane au salvat sistemul financiar, dar au ratat ocazia unei reforme profunde, se arata intr-un raport publicat miercuri de Neil Barofsky, inspectorul general insarcinat cu controlul utilizarii celor 700 de miliarde de dolari destinate salvarii sistemului financiar.

Potrivit documentului de 250 de pagini, prezentat in urma cu cateva ore in Congresul american, riscurile carora economia SUA trebuie sa le faca fata vin dinspre tensiunile acumulate in sectorul imobiliar si din cresterea somajului.

Potrivit AFP, Casa Alba a anuntat in cursul zilei de azi ca vor urma si alte masuri prin care accesul la credite sa fie flexibilizat. Publicarea raportului Barofsky intervine in aceeasi zi in care banca Wells Fargo, care a fost sustinuta din banii americanilor cu 25 de miliarde de dolari, anunta rezoltate financiare record.

Concurenta ei, Morgan Stanley, care deja a rambursat Statului cele 10 miliarde injectate ca ajutor, a anuntat si ea reintoarcerea pe profit.

De Goldman Sachs si JPMorgan deja se stie ca sunt bine mersi, uitand de culoarea livida pe care o afisau in urma cu un an.

"Trebuie sa restructuram sistemul bancar. Statul a dat sute de miliarde de dolari din bani publici, din banii contribuabililor, ca sa fiu si mai explicit, iar unii se joaca cu acesti bani, pariaza pe ei si isi acorda prime si bonusuri in loc sa crediteze companiile care au nevoie de lichiditati si de capital pentru a se dezvolta", a declarat fostul guvernator al New York-ului, Eliot Spitzer, la CNN.

Statul trebuie sa reactioneze intrucat bancile se opune unor reforme care sunt absolut necesare, a mai precizat Spitzer, recunoscut pentru intransigenta cu care s-a ocupat de sistemul bancar in calitatea de procuror general.

Barofsky a venit in intampinarea declaratiilor lui Spitzer, adaugand ca bancile americane vor risca la fel cum au facut-o si pana acum, cata vreme stiu ca Statul le va ajuta daca le va fi greu.

De aceeasi parte a baricadei e si fostul sef al FED, Paul Volcker, in prezent seful echipei de consilieri economici ai presedintelui Obama. Volker militeaza pentru separarea clara a activitatilor bancilor comerciale fata de cele de investitii, lucru cu care se pare ca Obama nu prea e de acord.