Performanta slaba a burselor internationale de pe parcursul noptii pare sa puna presiuni asupra monedei nationale ce se tranzactioneaza momentan la 4,2920/EUR, spun trezorierii unei banci comerciale locale.

"Judecand dupa semnele de la inceputul sedintei de astazi se poate ca evolutia leului sa aiba o tendinta de depreciere insa nivelul de 4,2950/EUR pare dificil de spart avand in vedere presupusele interventii ale bancii centrale din ultima perioada. Monedele mai active din regiune s-au depreciat deja, forintul inregistrand o scadere de 0,6%.

Datele economice de astazi sunt probabil mai putin interesante pentru participantii la piata, acestia fiind posibil sa se concentreze astazi asupra numarului foarte mare de rezultate financiare ce vor fi publicate", mai spun trezorierii citati.

Ratele de dobanda pe termen scurt din piata swap-urilor valutare au scazut ieri usor la 7,5-8% in timp ce ratele pentru scadente mai lungi au ramas relativ neschimbate. O tendinta de scadere similara ar putea fi vizibila si astazi insa de maine ratele de dobanda pe termen scurt ar putea sa se repozitioneze la nivele mai ridicate deorece scadenta ON va cuprinde doua zile din perioada de observare urmatoare.

MF vinde astazi titluri de stat cu maturitate de 3 ani in valoare de 0,95mld RON. Credem ca randamentul maxim va ramane la 10% insa la un asemenea nivel cererea participantilor la licitatie ar putea fi scazuta. Acesta ar putea sa se situeaze la nivelul mediei dintre suma intentionata si 0,24mld RON ce reprezinta suma de instrumente cu maturitate de un an vandute in cadrul unei licitatii de luni deorece titlurile la 3 ani par mai atractive datorita scadentei mai lungi pe fondul unor asteptari de dezinflatie. Exista riscul ca aceasta suma sa fie depasita deoarece se poate ca injectiile de lichiditate netransparente sa fi revenit pentru a tempera tensiunea de finantare recenta.