Ministerul Finantelor Publice (MFP) a plasat joi obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la trei ani, in valoare de 594,36 milioane de lei, la un randament mediu anual de 10%, potrivit datelor bancii centrale. MFP a atras cu 37,43% mai putin decat valoarea de 950 milioane de lei anuntata initial.

Cele 13 banci care au participat la licitatie au depus oferte de 1,72 miliarde de lei.

La sedinta similara din 17 septembrie, Ministerul Finantelor a atras 983,17 milioane de lei prin obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la trei ani, pentru care plateste un randament mediu anual de 9,99%.

MFP si-a propus sa atraga in octombrie sase miliarde de lei, iar dupa primele cinci licitatii a atras peste 2,5 miliarde de lei. In primele noua luni din acest an, Ministerul Finantelor a emis titluri de stat in lei de aproximativ 55,4 miliarde de lei, de peste patru ori mai mult decat in intregul an 2008.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns dupa primele noua luni ale acestui an la 5% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru 2009. Fondul Monetar International (FMI) a revizuit tinta agreata cu autoritatile romane pentru deficitul bugetar la 7,3% din produsul intern brut in acest an, fata de nivelul stabilit anterior, de 4,6% din PIB.