Bancile nu acorda intotdeauna finantari suficiente cu care sa sustina activitatea economica si investesc din nou in produse financiare cu risc ridicat, a spus, joi, secretarul general al Organizatiei Economice pentru Cooperare si Dezvoltare (OECD), Angel Gurria, scrie NewsIn citand AFP.

Gratie ajutorului acordat de SUA pe timpul crizei, "bancile nu vor da faliment, vesti bune, dar nu acorda suficiente credite" si "au reinceput sa se orienteze spre produsele financiare", profitand de "dobanzile apropiate de zero", s-a plans Gurria la o intalnire cu presa.

Potrivit secretarului general al OECD, "confuzia" din unele tari legata de bancile de investitii si bancile de retail (pentru populatie) reprezinta "o problema majora".

"Multe banci plaseaza banii depozitarilor in investitii riscante" si tocmai "acest gen de combinatii au generat criza", iar "aceasta problema inca trebuie rezolvata", a adaugat el.

Ideea de a separa piata serviciilor bancare de serviciile bancare cu amanuntul, prezentata deseori ca o intoarcere la "Actul Glass-Steagal' introdus in SUA in anul 1933, a fost sustinuta marti de guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King.

Gurria considera, cu toate acestea, ca Statele Unite aveau dreptul sa acorde asistenta institutiilor financiare pentru a proteja "banii persoanelor fizice" si pentru a asigura "stabilitatea economiei".

El s-a aratat, insa, rezervat cu privire la oportunitatea impunerii unei taxe bancilor care beneficiaza de ajutor de la stat, idee luata in considerare, in prezent, in Europa.

Organizatia Economica pentru Cooperare si Dezvoltare (OECD) reuneste principalele 30 de tari industrializate ale lumii.