Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Delegatia FMI vine saptamana viitoare la Bucuresti

Fondul Monetar International vine la Bucuresti saptamana viitoare. Biroul FMI a anuntat ca renunta la decizia de a-si amana vizita in Romania, ca urmare a "cererii presedintelui Romaniei". In consecinta, discutiile delegatiei vor avea loc in perioada stabilita initial: 28 octombrie - 9 noiembrie. Informatia survine la o zi dupa declaratia lui Traian Basescu, potrivit careia va incerca sa convinga FMI sa vina in tara. Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana au aprobat, la inceputul anului, acordarea unui imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro Romaniei. O parte din bani a ajuns deja in tara, iar restul vor fi virati in urma vizitelor de evaluare.

Jerome Olive il va inlocui pe Francois Fourmont la sefia Dacia

Dacia va avea un nou Director General. Francois Fourmont se pensioneaza si va fi inlocuit la sefia grupului Renault in Romania de Jerome Olive. Schimbarea va avea loc la peste o luna, cand Jerome Olive va fi propus pentru functia de Director General al Dacia in cadrul Adunarii Generale. Cariera sa la Renault a inceput in 1982, la o uzina din nordul Frantei. S-a ocupat de lansarea in fabricatie a modelului Scenic 1, a devenit director adjunct responsabil cu fabricatia, iar in 2004 preia conducerea uzinei. In varsta de 61 de ani, Francois Fourmont va parasi compania si se va pensiona la sfarsitul acestui an, potrivit unui comunicat remis de Dacia.

Rusia a renuntat la procesul impotriva Bank of New York Mellon, in care cerea daune de 22,5 miliarde dolari

Rusia a renuntat la procesul impotriva Bank of New York Mellon. Autoritatile ruse cereau bancii daune de 22,5 miliarde de dolari. Procesul a inceput dupa ce fostul vicepresedinte al institutiei financiare, Lucy Edwards, a ajutat in mod ilegal la transferul a sapte miliarde de dolari din Rusia, prin conturile Bank of New York. Afacerea s-a petrecut la sfarsitul anilor '90, insa cazul a fost inchis dupa ce banca a ajuns la un acord cu Moscova. Mai exact, institutia financiara americana va plati Rusiei 14 milioane de dolari si va deschide o facilitate de credit pentru bancile rusesti, pe o perioada de cinci ani, in valoare totala de patru miliarde de dolari.

Oficial al Bancii Centrale Europene: "E foarte putin probabil ca recesiunea sa se intoarca"

Este foarte putin probabil ca recesiunea sa se intoarca. Asigurarile vin din partea unui membru marcant al Consiliului Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, Axel Weber. Intr-un discurs sustinut in Israel, acesta a precizat ca nu vede niciun risc major pe termen mediu, la adresa stabilitatii preturilor. "Exista mai multi factori in zona euro care ne indica perspective mai degraba pozitive decat o prabusire in recesiune", a spus Weber. A avertizat, insa, ca optimismul exagerat este la fel de periculos ca si excesul de pesimism si neincredere. Nu e loc de fericire, in consecinta, dar situatia merge spre imbunatatire, a mai precizat oficialul.

Economia Chinei conduce la nivel global eforturile de iesire din recesiune, inregistrand cel mai rapid ritm de crestere

Economia Chinei a cunoscut cea mai rapida dezvoltare din lume, intr-un singur an. Stimularea cheltuielilor si cresterea creditarii au ajutat Beijingul sa conduca la nivel global, in lupta de iesire din recesiune. Produsul intern brut a crescut cu 8,9 procente in trimestrul al treilea. Pe de alta parte, dolarul a inregistrat cresteri notabile, iar bursele asiatice au scazut. Totul pe fondul ingrijorarilor ca accelerarea dezvoltarii Chinei va impinge factorii de decizie politica sa ia in considerare retragerea stimulilor fiscali. In urma cu o saptamana, analistii economici sustineau ca economia chineza ar putea ajunge, pana in 2011, pe locul al doilea in lume, depasind Japonia. Cea mai mare economie a lumii este cea a Statelor Unite, cu un PIB de 14.200 miliarde de dolari in 2008.

La final, iata cel mai important eveniment economic al zilei:

Societatea Academica din Romania lanseaza raportul "Banul public si interesul privat: O evaluare a eficientei, integritatii si transparentei sistemului de achizitii publice in Romania"