Banca Comerciala Romana (BCR) a aprobat imprumuturi in valoare de 137 milioane de euro prin programul "Prima Casa", reprezentand aproape 3.000 de dosare, se arata intr-un comunicat al institutiei bancare. Reprezentantii BCR arata ca banca a primit 4.800 de dosare de credit, solicitarile de imprumut fiind in valoare de peste 205 milioane de euro.

"Restul solicitarilor de credit se afla in diverse stadii de analiza ori asteapta completarea dosarului cu documentele imobilului", se mai arata in comunicat.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a majorat recent plafonul de garantii alocat bancii in cadrul programului "Prima Casa" cu circa 108 milioane de euro, astfel ca, in prezent, BCR are un fond de 420 milioane de euro pentru acordarea de credite prin acest program.

BCR acorda credite in cadrul programului "Prima Casa", o dobanda formata din rata interbancara EURIBOR la trei luni, plus o marja de 3,8%. Perioada de acordare a imprumuturilor este de maxim 30 de ani.

Banca solicita un comision de acordare in valoare de 0,5%, aplicat o singura data la valoarea creditului ceea ce inseamna o cota de 0,017% pe an de creditare, pentru un credit de 30 de ani. Totodata, solicitantul va trebui sa plateasca potrivit legii un comision de garantare pentru FNGCIMM in valoare de 0,37% pe an.

Creditele acordate prin acest program au o valoare maxima de 57.000 euro, iar avansul cerut de banca este de 5% din valoarea locuintei, in cazul in care locuinta are o valoare mai mica sau egala cu 60.000 euro. In cazul in care valoarea acesteia este mai mare de 60.000 euro, avansul este egal cu diferenta dintre pretul locuintei si valoarea creditului.

Gradul de indatorare admis de banca este de maxim 60%.

BCR accepta la calculul solvabilitatii, pana la trei coplatitori si ia in considerare doar venituri certe cu caracter de permanenta care pot fi probate cu documente.