Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank, a declarat pentru Hotnews.ro ca cel mai probabil scenariu legat de urmatoarea transa a Fondului Monetar International este cel in care banii vor veni, chiar daca va exista o anumita intarziere datorata situatiei politice.

„Cred ca este absolut necesar sa obtinem banii de la FMI, Comisia Europeana si celelalte institutii internationale. In lipsa lor, finantarea deficitului bugetar va fi extrem de dificila, nevoia de finantare a Guvernului fiind una foarte ridicata.

Data fiind alternativa extrem de negativa, cred totusi ca in cel mai probabil scenariu vom reusi sa obtinem si transele urmatoare de la FMI si celelalte institutii, desi poate cu o anumita intarziere”, a explicat Dumitru.

In opinia lui, intarzierea intrarii banilor e conditionata in primul rand de existenta unui Guvern care sa poata implementa conditionalitatile asumate. Intrebat care sunt riscurile pe care le va avea de suportat Romania in cazul extrem in care banii nu vin, Dumitru a avertizat ca am putea asista la scumpirea finantarilor externe ca efect al unei posibile reduceri a ratingului de tara, cu tot impactul pe care il atrage o asemenea decizie.

„Un posibil derapaj in relatia cu FMI ne poate aduce efecte foarte negative, inclusiv la nivel de rating de tara, cu implicatii imediate asupra costului de finantare externa. Totul depinde insa de modul in care la nivel politic se va intelege ca nu exista alternativa viabila si trebuie sa luam banii de la FMI si Comisia Europeana.

In plus, nu numai finantarea conteaza, pentru perceptia fata de Romania fiind extrem de importanta si coerenta politicilor economice adusa de indeplinirea conditionalitatilor aferente pachetului financiar extern”, a mai precizat Dumitru pentru Hotnews.