O analiza a masurilor fiscale anuntate recent in statele membre UE releva diferente substantiale de la tara la tara. "Se remarca faptul ca statele cu economie de piata matura (cele din vechea Europa "capitalista") au in vedere masuri de reducere a fiscalitatii, pe cand statele din fostul bloc comunist se gandesc la masuri de crestere a fiscalitatii", a explicat pentru EurActiv.ro-HotNews.ro Gabriel Sincu, senior manager la compania de consultanta fiscala Mazars.

Sincu a explicat ca nu putem vorbi de un trend in ceea ce priveste masurile fiscale anti-criza, fiecare tara luand deciziile care sunt considerate a fi mai avantajoase. Iata cateva exemple oferite de expertul in fiscalitate:

  • Danemarca intentioneaza sa reduca in 2010 cota maxima a impozitului pe profitul persoanelor fizice de la 59% la 51.5%. Probabil ca autoritatile mizeaza pe o impulsionare a consumului lasand la dispozitia persoanelor un venit net mai mare.
  •  Italia introduce incepand cu 03.10.2009 masura de amnistie fiscala: sumele de bani detinute de contribuabili italieni in conturi sau entitati din strainatate sunt scutite de impozitare in masura in care sunt repatriate si folosite pentru activitati economice in Italia. Autoritatile italiene au realizat deci faptul ca economia are o nevoie acuta de lichiditati iar amnistia fiscala este o masura care poate incuraja fluxurile de capital spre tara.
  • Belgia a decis sa elimine impozitul cu retinere la sursa pentru dobanda platita de catre entitati belgiene rezidentilor altor state.

"Pe de alta parte, Cehia are in vedere introducerea unui pachet de masuri de austeritate care suna foarte descurajant pentru platitorii de impozite, astfel:

  • in cazul persoanelor fizice care isi calculeaza venitul impozabil scazand din venitul efectiv obtinut o cota de cheltuieli forfetare de 60%, aceasta cota urmeaza sa se reduca la 40%;
  • TVA-ul ar urma sa creasca de la 9% la 10% (cota redusa) si de la 19% la 20% (cota normala);
  • plafonul la care se calculeaza contributiile la asigurarile sociale ar trebui sa creasca de la patru salarii la sase salarii. Mai mult, contributia care urma sa scada la 1,4% conform unei reglementari mai vechi, urmeaza sa ramana la nivelul de 2,3%;
  • impozitul pe proprietatile imobiliare urmeaza sa se dubleze, cu anumite exceptii",

a mai explicat Sincu.

In ce priveste strict domeniul TVA, HotNews.ro a analizat la inceputul lunii octombrie nivelul acestei taxe in tarile UE. Astfel, de la inceputul anului, guvernele a patru state membre ale Uniunii Europene au anuntat ca vor majora TVA pentru a acoperi deficitele bugetare.

- autoritatile din Spania vor majora TVA, de la 16% la 18%, pentru a strange 11 miliarde de euro, fonduri necesare acoperirii unuia dintre cele mai mari deficite bugetare din zona euro, iar Parlamentul Ungariei a avizat la inceputul lunii mai amendamente la legea taxelor, prin care in luna iulie s-a majorat TVA de la 20% la 25%, devenind astfel al treilea stat cu un nivel atat de ridicat al TVA.

- guvernul ceh a anunţat la finele lunii septembrie ca a adoptat măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar din 2010 la 5,2% din PIB. Printre masurile propuse se numara cresterea cotei generale a TVA la 20%, de la 19% in prezent, si a cotei reduse de la 9% la 10%

- cealalta tara care si-a majorat TVA a fost Letonia, care in urma acordului cu FMI a fost nevoita sa creasca nivelul acestei taxe de la 18 la 21%.