"Culmea nesimtirii Eximbank este ca nici macar nu isi trimite reprezentantii la intalnirile Consiliului de Export. In schimb, se bat pe locurile de la Comitetul Interministerial, unde se incaseaza bani grei pentru fiecare sedinta”, a declarat pentru Hotnews seful exportatorilor romani, Mihai Ionescu.

Opinia privind lipsa de profesionalism a bancii conduse de cumnatul lui Mircea Geoana este confirmata si de exportatorii care au lucrat de-a lungul timpului cu Eximbank. „O banca de ageamii, care mai mult incurca lucrurile decat sa te ajute. Se trezesc dupa 3-4 luni de la depunerea dosarelor fie ca nu ne incadram in cerintele lor, fie ca li s-au terminat fondurile, fie ca cine stie ce a intervenit si ca urmare ne resping dosarele depuse”, a declarat pentru Hotnews.ro unul dintre exportatorii romani care a lucrat cu Eximbank.

„Munca silnica, asta inseamna sa lucrezi cu Eximbank. Functionari nepregatiti, care permanent au nevoie de o noua hartie la dosar, desi au norme clare in baza carora functioneaza. Au proceduri anacronice si multi dintre colegii mei au renuntat sa mai lucreze cu ei”, a precizat un alt exportator.

Ce face de fapt, Eximbank: Sprijina exporturile romanesti, in baza Strategiei de Export, prin operatiuni bancare, cele mai importante operatiuni fiind:

  • garanteaza credite sau scrisori de garantie bancara contractate de IMM-uri de la bancile comerciale.
  • contragaranteaza scrisorile de garantie bancara emise la cererea exportatorilor romani de catre bancile comerciale in favoarea partenerilor externi.
  • finanteaza activitatea curenta a IMM-urilor, mai ales a celor care se ocupa de exporturi.
  • acorda garantiile necesare pentru exportatori in vederea obtinerea creditelor de la bancile comerciale.

Statutul Eximbank

Unul dintre fostii sefi ai AVAS a confirmat pentru Hotnews.ro ca practic, nu ai cum sa te atingi de sefii Eximbank. „Au clauze in contract care-i fac de neatins. Nu exista criterii de performanta clare, in schimb daca il dai afara, ii platesti sume care pot ajunge la un milion de euro. Un fost sef al bancii de pilda urma sa primeasca 24 de salarii compensatorii in cazul in care il zburam din functie si se ajunsese acolo incat nici macar nu venea in fiecare zi la serviciu, iar eu aveam mainile legate.

Daca il dadeam afara, trebuia sa ii platesc o suma uriasa. Cineva ar trebui sa puna acolo piciorul in prag, pornind de la simplul fapt ca sustinerea exporturilor romanesti, misiunea de baza a Eximbank, nu se intampla decat la nivel declarativ”, a spus fostul sef al AVAS.

Daca ati avut experiente legate de Eximbank, va invitam sa le impartasiti pe Hotnews.ro