Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Consiliul Concurentei: Un roman plateste notarilor de 14 ori mai mult decat un neamt, pentru aceeasi tranzactie

Un roman plateste la notar de 14 ori mai mult decat un neamt, pentru aceeasi tranzactie. Situatia pietei notarilor in Romania este mai grava decat in alte tari din Uniunea Europeana, iar lipsa concurentei se traduce in preturi mai mari. Concluziile apartin Consiliului Concurentei, care a realizat o investigatie in acest domeniu. Datele arata ca tara noastra are cel mai ridicat cost real al serviciilor notariale, din 21 de state analizate. Mai exact, costurile de la noi sunt de 7 ori mai mari decat in Portugalia, de 14 ori decat in Germania sau de 5 ori decat in Franta. Chiar prin comparatie cu state central si est europene, in Romania onorariile tot sunt ridicate. In acest context, Consiliul Concurentei propune eliminarea tarifului pentru redactarea contractului de vanzare-cumparare si afisarea explicita a tarifelor in notariate.

"Legea celor trei lovituri" impotriva pirateriei online – aplicata in Franta

"Legea celor trei lovituri" impotriva pirateriei online castiga teren in Europa. Persoanele acuzate ca descarca ilegal si repetat continut de pe internet vor primi mai intai un e-mail, apoi scrisoare de atentionare, dupa care li se va taia conexiunea pana la un an si vor primi amenda de minimum 1.500 de euro. Aceasta este legea celor trei lovituri, aprobata in Franta. Decizia aplicarii ei va fi luata de un judecator, dar printr-o procedura simplificata. Intr-un mod asemanator, taierea conexiunii la internet ar putea avea loc din vara lui 2011 si in Marea Britanie. Pe fondul acestor presiuni, europarlamentarii au renuntat la un amendament controversat, care cerea ca nicio conexiune sa nu poata fi intrerupta, fara un ordin judecatoresc prealabil. O hotarare la nivel european, in ceea ce priveste amestecul justitiei in acest domeniu, ar putea fi luata la inceputul anului viitor.

Economia SUA a crescut cu 3,5% in al treilea trimestru

Economia Statelor Unite ale Americii a crescut in cel de-al treilea trimestru cu 3,5%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Este prima data cand economia SUA inregistreaza o majorare, dupa patru trimestre consecutive de contractie. In acest context, ritmul de crestere al celei mai mari economii din lume s-a situat peste estimarile analistilor, care prognozau un avans de 3,3 procente. Potrivit expertilor, avansul s-a datorat majorarii cheltuielilor de consum si a investitiilor in constructia de locuinte. Revenirea economica a fost sustinuta si de atenuarea ritmului de lichidare a stocurilor companiilor, dar si de programele guvernamentale. Economia americana a intrat in recesiune la finele anului 2007, aceasta fiind cea mai severa perioada de scadere de la Marea Depresiune din anii '30.

Internetul implineste 40 de ani

In urma cu 4 decenii, doua computere uriase aflate la distanta au comunicat intre ele pentru prima data. Chiar daca primul chat a fost intrerupt dupa numai doua litere, deoarece sistemul a cedat, evenimentul sta la baza a ceea ce mult mai tarziu avea sa devina world wide web. Cele doua computere faceau parte dintr-o retea finantata de armata americana, care cauta moduri cat mai sigure de comunicare pentru cazul in care incepea un razboi nuclear. O analiza realizata de HotNews.ro arata ca reteaua a fost una din modalitatile prin care America a vrut sa-si arate superioritatea tehnologica in Razboiul Rece purtat cu Uniunea Sovietica. La momentul respectiv, experimentul nu a fost prea mult luat in seama. Insa evenimentul din 1969 a pus bazele internet-ului de astazi.

La final, iata cele mai importante evenimente economice ale zilei:

  • Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania organizeaza conferinta de presa pe tema: Pozitia fata de desfiintarea Ministerului IMM-urilor din cadrul cabinetului propus de premierul desemnat.
  • Misiunea Fondului Monetar International isi continua a treia zi de lucru in Romania, pentru revizuirea acordului stand-by.