Expertii contabili sunt obligati, in continuare, sa sustina examenul pentru dobandirea calitatii de consultant fiscal, se arata intr-un comunicat al Camerei Consultantilor Fiscali (CCF). Aceasta pozitie vine dupa ce o serie de membri din conducerea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), in urma unor interviuri, au lansat ideea ca expertii contabili nu mai sunt obligati sa sustina examenul pentru dobandirea calitatii de consultant fiscal.

"In prezent, in discutiile cu reprezentantii mass-media dar si cu proprii membri, reprezentantii CECCAR fac publica decizia Curtii de Apel Bucuresti prin care se anuleaza alineatul 2 al art. 4 din Regulamentul de organizare si functionare a Camerei Consultantilor Fiscali, aprobat prin Hotarirea 5/2007 a Consiliului Superior al Camerei Consultantilor Fiscali. Din pacate, acestia omit sa precizeze ca aceasta decizie se afla in momentul de fata in recurs, pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justie, iar aceasta instanta nu a pronuntat pana in prezent o decizie definitiva si irevocabila", se arata in comunicat.

Alineatul 2 al art. 4 din Regulamentul de organizare si functionare a Camerei Consultantilor Fiscali arata ca "membrii activi (ai Camerei Consultantilor Fiscali - n.red.) sunt persoanele fizice care au calitatea de consultant fiscal ca urmare a promovarii unui examen si sunt inregistrati la Camera, precum si persoanele juridice care desfasoara activitatea de consultanta fiscala si sunt autorizate de Camera".

CCF mai aminteste ca a castigat in instantele judecatoresti din Bucuresti si Brasov, prin decizii definitive si irevocabile, toate actiunile formulate de expertii contabili avand ca obiect inscrierea in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala a unor experti contabili, fara ca acestia sa aiba calitatea de consultant fiscal potrivit dispozitiilor OG 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala.