"Romania nu are o problema in a plati 20 miliarde euro in cinci ani. Puteam sa imprumutam 100 de miliarde, care ar fi fost o povara grea pentru populatie in urmatoarea perioada si cel mai grav lucru ar fi fost daca am fi angajat un imprumut mai mare", a afirmat, sambata, la Iasi, presedintele Traian Basescu, potrivit NewsIn.

  • "Romania ar fi avut o problema daca se mergea pe ideea «lasa sa imprumutam si sa continuam sa crestem in mod fals nivelul de trai al populatiei». Puteam sa imprumutam 100 de miliarde, care ar fi fost o povara grea pentru populatie in urmatoarea perioada si cel mai grav lucru ar fi fost daca am fi angajat un imprumut mai mare, ca nu am fi putut valorifica momentul reluarii cresterii economice, care va fi in cursul anului viitor, undeva in trimestrul II", a spus seful statului, in cadrul unei intalniri cu autoritatile iesene si personalitati din mediul cultural si academic.

Seful statului a mai adaugat ca Romania nu are o economie de tip "locomotiva", motiv pentru care nu si-a propus sa iasa din criza economica, ci doar sa diminueze efectele aceasteia.

  • "Romania are o economie dependenta de ce se intampla pe pietele din Germania, Franta, Marea Britanie, Spania si Italia. Toate aceste tari sunt in criza economica cu o puternica contractie. Aici este cheia problemei - reducerea masiva a exporturilor catre aceste piete a generat, in Romania, reducerea de productie si somaj", a mai spus Traian Basescu.
  • "S-a reusit, timp de un an de zile, un echilibru. Daca am fi fost in situatia de a nu finanta bugetul de stat, trebuia sa se treaca la disponibilizari masive in sectorul bugetar. Eu cred ca acest echilibru s-a realizat, pana acum, prin programul anticriza romanesc", a incheiat Traian Basescu.