Noul Consiliu de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se intruneste marti, 3 noiembrie, in prima sedinta. Analistii estimeaza ca BNR va decide reducerea cu doar 0,25% a dobanzii cheie in ultima sedinta din 2009, aceasta urmand sa fie de 7,75%. Si asta dupa ce tensiunile politice au amplificat presiunea pe cursul de schimb si risca sa intarzie urmatoarea transa de la FMI. Analistii nu exclud nici mentinerea dobanzii la 8%, scrie NewsIn.

"Un factor important in decizia de marti vor fi incertitudinile mari create de mediul politic, situatie ce pune presiune pe leu, dar duce si la probleme legate de acordul cu FMI (Fondul Monetar International, n.r.). BNR va cobori dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale ca un semn de prudenta intr-o perioada cu turbulente", a spus, pentru NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. In acelasi timp, Dumitru se asteapta la scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu 5 puncte procentuale, la 25% si la mentinerea nivelului pentru pasivele in moneda nationala la 15%.

"Am revenit la o perioada in care deciziile BNR au o relevanta scazuta, ca si la finalul lui 2008 - inceputul lui 2009, deoarece este o diferenta mare intre dobanzile din piata monetara si dobanda cheie, ca urmare a unei implementari slabe a politicii monetare si concentrarii puternice pe controlul cursului de schimb", sustine economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandu Chidesciuc.

"Estimarea noastra de baza era o reducere la 7,5% a dobanzii cheie, insa noile evenimente determinate de instabilitatea politica scad sansele ca aceasta ipoteza sa se realizeze. Cu toate acestea, BNR va taia, cel mai probabil, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pentru ca vor mai trece inca doua luni pana la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie si o usoara relaxare ar fi buna", spune si seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

Leul s-a depreciat cu peste 11 bani, respectiv 2,64%, de la ultima sedinta de politica monetara, din 29 septembrie, in conditiile in care, intre timp, coalitia de guvernare s-a destramat, iar cabinetul Boc a fost demis de Parlament.

Situatia politica pune sub semnul intrebarii indeplinirea conditiilor asumate de Romania in acordul de finantare externa, riscand sa intarzie urmatoarea transa din imprumutul extern de la FMI, programata pentru luna decembrie.