Reprezentantii Fondului Monetar International au precizat, la intalnirea cu patronatele, ca estimeaza ca economia romaneasca va creste in 2010 cu 1% si isi mentin prognoza pentru acest an, de scadere cu 8-8,5%, a declarat marti presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

"Reprezentantii FMI ne-au spus ca, in prima parte a anului 2010, nu se va inregistra o crestere economica, insa Romania va intra pe crestere din semestrul doi, urmand ca la finalul anului aceasta sa ajunga in jur de 1%", a afirmat Nicolescu, citat de NewsIn.

"Tot ei ne-au spus ca estimeaza ca ne vom incadra in tinta de deficit pentru acest an, de 7,3% (din PIB), si ca, daca nu ar fi facut presiuni pentru a impune anumite masuri de scadere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar fi ajuns in acest an la 10% (din PIB)", a completat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, a precizat ca FMI va amana acordarea celei de-a treia transe pentru Romania daca nu se rezolva situatia politica actuala.

"Cei de la FMI ne-au mai spus ca nu se pune problema cresterii TVA anul viitor si nici cresteri ale altor taxe", a mai spus presedintele AOAR.

La randul sau, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a subliniat, la finalul discutiilor, ca nu s-a luat inca nicio decizie privind acordarea celei de-a treia transe si ca tintele de deficit bugetat stabilite pentru acest an si pentru 2010 raman aceleasi.

BNS a cerut FMI sa nu acorde a treia transa Romaniei, "ca sa dea o lectie" clasei politice

Blocul National Sindical (BNS) a cerut Fondului Monetar International (FMI) sa nu acorde cea de-a treia transa Romaniei, pentru ca guvernul nu si-a respectat angajamentele asumate si pentru "a da o lectie" politicienilor, a declarat marti presedintele BNS, Dumitru Costin.

"Trebuie sa dam o lectie clasei politice, pentru ca au adus Romania in aceasta criza politica si am cerut FMI sa nu se acorde cea de-a treia transa", a afirmat Costin, la finalul discutiilor sindicatelor cu reprezentantii FMI.