Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

BNR a mentinut dobanda cheie la 8%

Banca Nationala a Romaniei a mentinut rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,0% pe an, in ciuda estimarilor analistilor economici care prevedeau o reducere a dobanzii cheie cu 0,25%.

Totodata, Consiliul de administratie al BNR a decis ca ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si in valuta sa fie mentinute la nivelul actual, de 15%, respectiv 30%. De la inceputul anului, banca centrala a redus dobanda de politica monetara cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25%.

BNR a stabilit ca tinta de inflatie pentru 2011 sa se situeze la nivelul de 3%, cu un interval de variatie de +/- un punct procentual, in scadere fata de nivelul de 3,5% in anul 2010.

CE: Economia Romaniei se va comprima cu 8% in acest an, insa va reveni pe crestere in 2010

Comisia Europeana estimeaza ca economia Romaniei se va comprima in acest an cu 8%, revizuind prognoza anterioara care prevedea o scadere a Produsului Intern Brut cu 4%. Totodata, Comisia a modificat prognoza de crestere economica pentru anul viitor de la zero la 0,5% si a estimat un avans de 2,6% pentru 2011.

Relansarea economica va ramane insa fragila, din cauza necesitatii unei ajustari fiscale, restrangerii fluxurilor de capital, cel putin fata de nivelurile anterioare crizei, si a cresterii ratei somajului.

Joschka Fischer: 2010 va fi un an decisiv pentru proiectul Nabucco

2010 va fi un an decisiv pentru proiectul Nabucco, declara Joschka Fischer, fost vicecancelar german, actual consultant pentru dezvoltarea gazoductului Nabucco. Anul viitor vor fi luate deciziile privind sursele de finantare si sursele de aprovizionare. Fischer sustine ca in privinta furnizorilor, Iran-ul nu este o optiune din cauza tensiunilor politice din zona. In schimb, posibilele surse de aprovizionare pentru gazoduct ar putea fi Azerbaidjan, Iraqul de Nord si Turkmenistanul. Declaratiile au fost facute in cadrul unui forum organizat la Bucuresti. Cat priveste finantarea, Fischer crede ca Nabucco va putea fi sprijinit atat de BERD cat si de alte banci europene. Joschka Fischer considera ca Rusia se va alatura proiectului in momentul in care va incepe constructia gazoductului Nabucco.

In doi ani e posibil sa nu mai existe adrese IP disponibile

In aproximativ doi ani e posibil sa nu mai existe adrese IP disponibile, daca furnizorii de internet si companiile nu vor investi pentru a migra pe cale larga la o noua versiune de IP-uri ce va permite crearea unui numar aproape nelimitat de adrese. Protocolul utilizat in prezent permite crearea a maxim 4,3 miliarde de IP-uri si suntem pe cale sa atingem acest numar. In aceste conditii furnizorii de internet trebuie sa investeasca pentru a trece la noul protocol.

La final principalele repere economice ale zilei:

Astazi continua vizita misiunii de evaluare a Fondului Monetar International pentru acordarea celei de-a treia transe de imprumut pentru Romania

iar Eurostat prezinta un studiu privind preturile productiei industriale in Uniunea Europeana, in luna septembrie